Nietradycyjny sposób podania zwykłego ziemniaka :)
Tak przygotowane ziemniaki idealnie nadają się jako dodatek do mięs, a
smaczne są również z dipami, np. z dipem koperkowym (przepis >>>TUTAJ<<<), dipem tatziki (przepis >>>TUTAJ<<< ) lub innymi :)
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 2-3 cebule
- 10 dag boczku
- 1 łyżka sera gran padano/parmezanu
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków pietruszki
- sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki porządnie myjemy (nie obieramy ze skóry!) i nacinamy, tworząc bardzo cienkie plasterki. Boczek kroimy na małe, cienkie kawałki i lekko podpiekamy na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Masło roztapiamy i łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz drobno posiekaną natką pietruszki, po czym smarujemy nim ziemniaki tak, aby część masła wpłynęła nam między plasterki. W dalszej kolejności każdy plasterek przekładamy na zmianę - raz kawałkiem boczku, raz cebulą. Wierzch ziemniaka ponownie smarujemy masłem, posypujemy odrobiną sera oraz szczyptą soli. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza na termoobiegu przez około 1 godzinę (w zależności od ziemniaka) - ziemniaki mają być miękkie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz