Przejdź do głównej zawartości

Nacinany ziemniak z boczkiem i cebulą

Nietradycyjny sposób podania zwykłego ziemniaka :)

Tak przygotowane ziemniaki idealnie nadają się jako dodatek do mięs, a smaczne są również z dipami, np. z dipem koperkowym (przepis >>>TUTAJ<<<), dipem tatziki (przepis >>>TUTAJ<<< ) lub innymi :)

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 2-3 cebule
  • 10 dag boczku
  • 1 łyżka sera gran padano/parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki porządnie myjemy (nie obieramy ze skóry!) i nacinamy, tworząc bardzo cienkie plasterki. Boczek kroimy na małe, cienkie kawałki i lekko podpiekamy na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Masło roztapiamy i łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz drobno posiekaną natką pietruszki, po czym smarujemy nim ziemniaki tak, aby część masła wpłynęła nam między plasterki. W dalszej kolejności każdy plasterek przekładamy na zmianę - raz kawałkiem boczku, raz cebulą. Wierzch ziemniaka ponownie smarujemy masłem, posypujemy odrobiną sera oraz szczyptą soli. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza na termoobiegu przez około 1 godzinę (w zależności od ziemniaka) - ziemniaki mają być miękkie.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)