Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)
Składniki (3-4 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 400 ml mleczka kokosowego (minimum 85% ekstraktu z kokosa)
- 1 opakowanie przyprawy curry
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 200 g ryżu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- przyprawy (sól, pieprz)
Sposób przygotowania:
Kurczaka obieramy z tłuszczu, kroimy na małe kawałeczki, dodajemy dwie łyżki oleju, wsypujemy odrobinę curry, trochę pieprzu, soli - mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy około 10 minut, do momentu aż kurczak się nam dobrze przyrumieni, po czym wrzucamy obrane i pokrojone w piórka cebule. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy na 1 łyżce oleju umytą i pokrojoną w słupki paprykę. Gdy cebula się lekko poddusi, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną paprykę, a następnie całość zalewamy mleczkiem kokosowym wymieszanym z całym opakowaniem curry i zostawiamy na małym ogniu około 10 minut by mleczko się zredukowało na sos. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, po czym nakładamy na talerze i polewamy sosem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz