Przejdź do głównej zawartości

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym


Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Składniki (3-4 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka 
  • 2 cebule 
  • 1 czerwona papryka 
  • 400 ml mleczka kokosowego (minimum 85% ekstraktu z kokosa) 
  • 1 opakowanie przyprawy curry 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 200 g ryżu 
  • 3 łyżki oleju kokosowego 
  • przyprawy (sól, pieprz)

Sposób przygotowania:

Kurczaka obieramy z tłuszczu, kroimy na małe kawałeczki, dodajemy dwie łyżki oleju, wsypujemy odrobinę curry, trochę pieprzu, soli - mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy około 10 minut, do momentu aż kurczak się nam dobrze przyrumieni, po czym wrzucamy obrane i pokrojone w piórka cebule. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy na 1 łyżce oleju umytą i pokrojoną w słupki paprykę. Gdy cebula się lekko poddusi, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną paprykę, a następnie całość zalewamy mleczkiem kokosowym wymieszanym z całym opakowaniem curry i zostawiamy na małym ogniu około 10 minut by mleczko się zredukowało na sos. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, po czym nakładamy na talerze i polewamy sosem.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)