Iście góralskie jadło :)
Pogoda dzisiaj nie zachęca do wyjścia z domu, więc można dłużej posiedzieć w kuchni i coś upichcić, a zarazem trochę się ogrzać - tak więc dzisiaj obiad dla mężczyzn z krwi i kości (niczym górali, hej!), choć kobitki też lubią czasem skubnąć na ząb coś bardziej sycącego :)
Pogoda dzisiaj nie zachęca do wyjścia z domu, więc można dłużej posiedzieć w kuchni i coś upichcić, a zarazem trochę się ogrzać - tak więc dzisiaj obiad dla mężczyzn z krwi i kości (niczym górali, hej!), choć kobitki też lubią czasem skubnąć na ząb coś bardziej sycącego :)
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 40 dag pieczarek
- 2 cebule
- 5 ziemniaków
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do kurczaka, vegeta, curry, czosnek granulowany, sól, pieprz)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 starte plasterki sera żółtego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania - sos:
Kurczaka okrawamy z tłuszczu, kroimy na małe kawałki, dodajemy 2 łyżki oleju i przyprawiamy papryką słodką, ostrą, przyprawą do kurczaka, vegetą, curry, czosnkiem, solą, pieprzem według upodobań i odstawiamy na czas przygotowania pieczarek. 1 cebulę kroimy na małą kostkę, dodajemy 1 łyżkę masła - szklimy, a następnie wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, które dusimy pod przykryciem do momentu, aż puszczą wodę. Później ściągamy przykrywkę, doprawiamy szczyptą vegety i zostawiamy na gazie do uzyskania złotego koloru. W dalszej kolejności do pieczarek wrzucamy kurczaka i przez chwilę podsmażamy, po czym wlewamy tyle wody by zakryła wszystko to, co mamy w garnku i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Pod sam koniec robimy zasmażkę (roztapiamy 1 łyżkę masła, dodajemy z 2 łyżki mąki - mieszamy, aż lekko się zarumieni), którą wrzucamy do sosu i całość cały czas mieszając, gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 minut.
Sposób przygotowania - placki ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, 1 cebulę kroimy w bardzo małą kosteczkę, dodajemy jajka, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu - mieszamy. Na patelnię wlewamy olej i na już rozgrzany (!) nakładamy ziemniaki, tak aby placek był na całą patelnię i miał grubość około 0,7-1 cm (w zależności od średnicy patelni). Gdy spód ładnie się nam upiecze, przewracamy placek na drugą stronę.
Upieczony placek przekładamy na talerz, na połowę nakładamy sos, po czym placek składamy na pół i ponownie polewamy sosem, a na koniec posypujemy startym serem żółtym. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże placki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz