Przejdź do głównej zawartości

Tatziki

Idealny do dań smażonych, pieczonych oraz z grilla, a także jako dip podawany oddzielnie :)

Składniki:

  • 1 duży jogurt naturalny typu greckiego
  • 1 duży ogórek szklarniowy lub 2 średnie
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • przyprawy (tatziki, pieprz)


Sposób przygotowania:

Ogórka trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na około 15 minut aby puścił sok. Jogurt przekładamy do miski, dajemy ogórka, którego wcześniej odciskamy z nadmiaru soku, następnie dodajemy posiekany na drobno koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek - mieszamy. Na sam koniec przyprawiamy i gotowe!

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)