Przejdź do głównej zawartości

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Mimo, że cytrynę mamy dostępną przez cały rok, ja o tej porze lubię sobie zrobić kilka słoików takiej w alkoholu, aby rozgrzała w chłodne, jesienne popołudnia i wieczory. Już jeden plasterek powoduje, że zwykła czarna herbata nabiera niesamowitego smaku i aromatu. Niebawem zrobię jeszcze inną wersję tego smacznego dodatku do herbaty, a póki co przepis na to cudo :)


Składniki (około 8 słoiczków):

  • 12 cytryn
  • cukier
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 ml wódki cytrynowej (ja używam cytrynowej z nutą miodu)


Sposób przygotowania:

Cytryny porządnie szorujemy szczoteczką, a następnie wyparzamy. "Dupki" odkrawamy, a pozostałą cytrynę kroimy w plasterki o grubości ok. 3 mm. Do wyparzonych słoików wkładamy plasterki cytryny, pamiętając, aby każdy plasterek przed położeniem następnego zasypać 1 łyżeczką cukru. Gdy już cały słoik się zapełni, wierzch posypujemy 1/4 łyżeczki cukru waniliowego i wlewamy 3 łyżki wódki. Tak przygotowane słoiczki zakręcamy, po czym pasteryzujemy 15-20 min, a po wyciągnięciu stawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

Róbmy przetwory! Edycja 3.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Kruche ciasteczka z bezą i orzeszkiem

Proste i pyszne, idealne do kawy :)