Prawdziwy smak domowego jedzenia :)
Składniki na naleśniki:
- 1 jajko
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody (najlepiej gazowanej - wtedy ciasto będzie delikatniejsze)
- 2 szklanki mąki
- olej do smażenia
Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 70 dag pieczarek
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- vegeta
Składniki na panierkę:
- 3 jajka
- mąka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania naleśników:
Naleśniki pieczemy według przepisu podanego >>>TUTAJ<<<, oczywiście nie biorąc pod uwagę truskawek oraz śmietany :)Sposób przygotowania farszu:
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i siekamy na drobno. Soku spod kapusty nie wylewamy, a odkładamy w miseczce na bok na wypadek, gdyby podczas gotowania okazało się, że kapusta jest mało kwaśna. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach i razem z kapustą wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby ją przykryło. Gotujemy przez około godzinę na małym ogniu. W międzyczasie obieramy pieczarki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy masło i cebule, lekko solimy, aby cebula szybciej się zeszkliła, po czym dodajemy wcześniej starte pieczarki. Dusimy pod przykryciem do momentu aż z pieczarek puści cała woda. Następnie dodajemy trochę vegety i tym razem już bez przykrycia zostawiamy na ogniu do momentu wyparowania wody i podsmażenia się pieczarek. Gdy kapusta się ugotuje odcedzamy ją i w dużym garnku łączymy dokładnie z pieczarkami. Całość dusimy jeszcze około 10-15 minut, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.
Sposób wykonania krokietów:
Gdy farsz ostygnie, na każdy naleśnik nakładamy czubatą łyżkę farszu i rozsmarowujemy po całości, a następnie zwijamy naleśnik w ten sposób, że zwijamy do środka dwa przeciwległe boki naleśnika, a później zawijamy naleśnik w ciasny rulonik zaczynając od boku, który wcześniej nie był zwinięty do środka. Tak przygotowanego krokieta obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, po czym kładziemy na rozgrzanym oleju i smażymy do momentu uzyskania z każdej strony złocistego koloru. Najlepiej smakują z czerwonym barszczem.
Z przepisu wychodzi około 20 krokietów, więc jeśli chcemy je zamrozić, wystarczy lekko podpiec na patelni i jak ostygną włożyć do zamrażarki :)
Z przepisu wychodzi około 20 krokietów, więc jeśli chcemy je zamrozić, wystarczy lekko podpiec na patelni i jak ostygną włożyć do zamrażarki :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz