Przejdź do głównej zawartości

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami


Prawdziwy smak domowego jedzenia :)


Składniki na naleśniki:

  • 1 jajko
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody (najlepiej gazowanej - wtedy ciasto będzie delikatniejsze)
  • 2 szklanki mąki
  • olej do smażenia


Składniki na farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 70 dag pieczarek
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • vegeta


Składniki na panierkę:

  • 3 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Sposób przygotowania naleśników:

Naleśniki pieczemy według przepisu podanego >>>TUTAJ<<<, oczywiście nie biorąc pod uwagę truskawek oraz śmietany :)

Sposób przygotowania farszu:

Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i siekamy na drobno. Soku spod kapusty nie wylewamy, a odkładamy w miseczce na bok na wypadek, gdyby podczas gotowania okazało się, że kapusta jest mało kwaśna. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach i razem z kapustą wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby ją przykryło. Gotujemy przez około godzinę na małym ogniu. W międzyczasie obieramy pieczarki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy masło i cebule, lekko solimy, aby cebula szybciej się zeszkliła, po czym dodajemy wcześniej starte pieczarki. Dusimy pod przykryciem do momentu aż z pieczarek puści cała woda. Następnie dodajemy trochę vegety i tym razem już bez przykrycia zostawiamy na ogniu do momentu wyparowania wody i podsmażenia się pieczarek. Gdy kapusta się ugotuje odcedzamy ją i w dużym garnku łączymy dokładnie z pieczarkami. Całość dusimy jeszcze około 10-15 minut, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. 

Sposób wykonania krokietów:

Gdy farsz ostygnie, na każdy naleśnik nakładamy czubatą łyżkę farszu i rozsmarowujemy po całości, a następnie zwijamy naleśnik w ten sposób, że zwijamy do środka dwa przeciwległe boki naleśnika, a później zawijamy naleśnik w ciasny rulonik zaczynając od boku, który wcześniej nie był zwinięty do środka. Tak przygotowanego krokieta obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, po czym kładziemy na rozgrzanym oleju i smażymy do momentu uzyskania z każdej strony złocistego koloru. Najlepiej smakują z czerwonym barszczem.

Z przepisu wychodzi około 20 krokietów, więc jeśli chcemy je zamrozić, wystarczy lekko podpiec na patelni i jak ostygną włożyć do zamrażarki :)

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)