Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki z truskawkami


W sam raz na obiad, jak i na deser :)

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej - wtedy ciasto będzie delikatniejsze)
  • 1 szklanka mąki
  • olej do smażenia
  • 0,5 kg truskawek
  • bita śmietana w sprayu lub 
  • śmietana 18% + 1-2 łyżki cukru


Sposób przygotowania:

Jajko wbijamy do miski, dodajemy mleko,wodę oraz mąkę i całość mieszamy lub miksujemy tak, aby nie było grudek. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie lub gęste - dodajemy odpowiednio mąkę lub wodę. Patelnię rozgrzewamy, na już rozgrzaną dajemy odrobinę oleju (łyżeczkę) i wlewamy porcję (np. chochlę) ciasta naleśnikowego. Gdy spód naleśnika ładnie się zarumieni, przewracamy go na drugą stronę.  W międzyczasie truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek, po czym kilka z nich blendujemy na mus, a resztę kroimy na małą kosteczkę. Upieczone naleśniki faszerujemy truskawkami i zawijamy w sposób dowolny (chusteczkę, rulonik, kopertę itd.), następnie polewamy musem i dekorujemy bitą śmietaną lub najpierw polewamy śmietaną 18% wymieszaną z cukrem, a dopiero później musem.

Jak zapewne zauważyliście w moim przepisie nie ma cukru, a to dlatego, że zazwyczaj jak go dodawałam do ciasta to naleśniki się przypalały. Mimo, że z niego zrezygnowałam, naleśniki i tak wychodzą pyszne i można je podawać na milion sposobów - dzisiaj podano z truskawkami :)

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)