W sam raz na obiad, jak i na deser :)
Składniki:
- 1 jajko
- 1 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej - wtedy ciasto będzie delikatniejsze)
- 1 szklanka mąki
- olej do smażenia
- 0,5 kg truskawek
- bita śmietana w sprayu lub
- śmietana 18% + 1-2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Jajko wbijamy do miski, dodajemy mleko,wodę oraz mąkę i całość mieszamy lub miksujemy tak, aby nie było grudek. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie lub gęste - dodajemy odpowiednio mąkę lub wodę. Patelnię rozgrzewamy, na już rozgrzaną dajemy odrobinę oleju (łyżeczkę) i wlewamy porcję (np. chochlę) ciasta naleśnikowego. Gdy spód naleśnika ładnie się zarumieni, przewracamy go na drugą stronę. W międzyczasie truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek, po czym kilka z nich blendujemy na mus, a resztę kroimy na małą kosteczkę. Upieczone naleśniki faszerujemy truskawkami i zawijamy w sposób dowolny (chusteczkę, rulonik, kopertę itd.), następnie polewamy musem i dekorujemy bitą śmietaną lub najpierw polewamy śmietaną 18% wymieszaną z cukrem, a dopiero później musem.
Jak zapewne zauważyliście w moim przepisie nie ma cukru, a to dlatego, że zazwyczaj jak go dodawałam do ciasta to naleśniki się przypalały. Mimo, że z niego zrezygnowałam, naleśniki i tak wychodzą pyszne i można je podawać na milion sposobów - dzisiaj podano z truskawkami :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz