Przejdź do głównej zawartości

Krem z pieczonego kalafiora


Wyrazisty smak i aksamitna konsystencja :)

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego lub rosołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej), na którą przepis znajdziecie >>>TUTAJ<<<
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawy (sól, pieprz, chilli)
  • odrobina orzechów, dyni lub słonecznika
  • oliwa


Sposób przygotowania:

Kalafior dzielimy na różyczki, smarujemy oliwą, lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut - kalafior powinien mieć złoto-brązowy kolor, ale musimy uważać żeby się nie przypalił. Następnie na oliwie podsmażamy czosnek z kminkiem i wrzucamy upieczonego kalafiora, po czym wlewamy bulion (tyle, aby zakryło kalafiora) i gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut, aby kalafior był lekko miękki. W następnej kolejności dodajemy tahini, sok z cytryny oraz pozostałe przyprawy - wszystko razem blendujemy na krem i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Tak przygotowany krem podajemy z odrobiną oliwy oraz z uprażonymi orzechami, pestkami dyni lub słonecznika. Możemy również podawać z grzankami.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)