Wyrazisty smak i aksamitna konsystencja :)
Składniki:
- 1 kalafior
- 1-1,5 l bulionu warzywnego lub rosołowego
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej), na którą przepis znajdziecie >>>TUTAJ<<<
- 1/4 łyżeczki kminku
- sok z 1/2 cytryny
- przyprawy (sól, pieprz, chilli)
- odrobina orzechów, dyni lub słonecznika
- oliwa
Sposób przygotowania:
Kalafior dzielimy na różyczki, smarujemy oliwą, lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut - kalafior powinien mieć złoto-brązowy kolor, ale musimy uważać żeby się nie przypalił. Następnie na oliwie podsmażamy czosnek z kminkiem i wrzucamy upieczonego kalafiora, po czym wlewamy bulion (tyle, aby zakryło kalafiora) i gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut, aby kalafior był lekko miękki. W następnej kolejności dodajemy tahini, sok z cytryny oraz pozostałe przyprawy - wszystko razem blendujemy na krem i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Tak przygotowany krem podajemy z odrobiną oliwy oraz z uprażonymi orzechami, pestkami dyni lub słonecznika. Możemy również podawać z grzankami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz