Przejdź do głównej zawartości

Tahini


Czyli sezam w roli głównej :)

Tahini to nic innego jak pasta sezamowa, która powstaje po podprażeniu, a następnie zblendowaniu nasion sezamu. 

Składniki:

  • nasiona sezamu
  • oliwa (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni na złoty kolor (trzeba uważać żeby się nie przypaliły bo będą gorzkie), a następnie studzimy. Chłodne, podprażone nasiona blendujemy do momentu, aż uzyskamy konsystencję papki, po czym przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce przez około 1 miesiąc. Jeżeli chcemy by pasta była bardziej rzadka, dodajemy oliwy.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)