Indyjski smak w Twoim domu! :)
Wczoraj był przepis na chlebki naan, a dzisiaj... przepis na sos, który komponuje się z nimi idealnie :)
Składniki:
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 50 g nerkowców
- 1 i 1/2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
- 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
- 1 łyżka z soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki zmielonej kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
- 1 łyżka rodzynek sułtańskich (opcjonalnie)
- 500 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę
- 200 g pieczarek
- 300 ml wody
Sposób przygotowania:
Cebule kroimy na cztery części, wkładamy je do malaksera lub blendera i miksujemy około 1 minutę. Dodajemy przecier pomidorowy, nerkowce, garam masalę, czosnek, chilli, sok z cytryny, kurkumę, sól i jogurt. Ponownie miksujemy przez około 2 minuty. W garnku rozgrzewamy olej, przykręcamy płomień do połowy, po czym przelewamy pastę i smażymy 2 minuty. Kiedy masa będzie lekko podsmażona, dodajemy do niej połowę posiekanej kolendry, rodzynki oraz kawałki kurczaka i podrumieniamy 3 minuty. Następnie dodajemy pieczarki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy 15-20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie sprawdzamy czy kurczak jest miękki, a sos odpowiednio gęsty. W razie potrzeby podsmażamy jeszcze chwilę i przekładamy do miseczki. Tak przygotowany sos posypujemy posiekaną kolendrą.
Sos ten idealnie współgra z chlebkami naan (przepis znajdziecie >>>TUTAJ<<<), ale świetnie smakuje też ze zwykłym białym ryżem.
Smacznego!
Bardzo lubię to curry - jest super!
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuń