Przejdź do głównej zawartości

Kurczak w sosie z nerkowców


Indyjski smak w Twoim domu! :)

Wczoraj był przepis na chlebki naan, a dzisiaj... przepis na sos, który komponuje się z nimi idealnie :)

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 50 g nerkowców
  • 1 i 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 1 łyżka z soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki zmielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
  • 1 łyżka rodzynek sułtańskich (opcjonalnie)
  • 500 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 200 g pieczarek
  • 300 ml wody


Sposób przygotowania:

Cebule kroimy na cztery części, wkładamy je do malaksera lub blendera i miksujemy około 1 minutę. Dodajemy przecier pomidorowy, nerkowce, garam masalę, czosnek, chilli,  sok z cytryny, kurkumę, sól i jogurt. Ponownie miksujemy przez około 2 minuty.  W garnku rozgrzewamy olej, przykręcamy płomień do połowy, po czym przelewamy pastę i smażymy 2 minuty. Kiedy masa będzie lekko podsmażona, dodajemy do niej połowę posiekanej kolendry, rodzynki oraz kawałki kurczaka i podrumieniamy 3 minuty. Następnie dodajemy pieczarki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy 15-20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie sprawdzamy czy kurczak jest miękki, a sos odpowiednio gęsty. W razie potrzeby podsmażamy jeszcze chwilę i przekładamy do miseczki. Tak przygotowany sos posypujemy posiekaną kolendrą. 
Sos ten idealnie współgra z chlebkami naan (przepis znajdziecie >>>TUTAJ<<<), ale świetnie smakuje też ze zwykłym białym ryżem.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)