Przejdź do głównej zawartości

Biszkopt z masą, owocami i galaretką


Delikatny, trochę słodki i lekko orzeźwiający :)

Składniki na biszkopt - duża blacha:

  • 4 jajka
  • 16 dag cukru
  • 11 dag mąki
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki letniej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki - masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Składniki pozostałe:

  • 70 dag truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej


Sposób przygotowania:


Biszkopt pieczemy według przepisu podanego >>>TUTAJ<<<. Z wszystkich składników masy gotujemy budyń, studzimy, następnie ucieramy kostkę masła i łączymy z budyniem. Truskawki myjemy oraz oczyszczamy z szypułek i kroimy na pół. Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wody i zostawiamy do wystudzenia. Na biszkopt nakładamy masę budyniową, w którą następnie wbijamy truskawki i wkładamy do lodówki, aby masa zastygła. Gdy już galaretka będzie chłodna i gęsta, wylewamy ją na ciasto, po czym z powrotem dajemy je do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. 

Zamiast truskawek możecie użyć innych owoców i innej galaretki - liczy się inwencja twórcza :)


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)