Delikatny, trochę słodki i lekko orzeźwiający :)
Składniki na biszkopt - duża blacha:
- 4 jajka
- 16 dag cukru
- 11 dag mąki
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki letniej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki - masa:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki pozostałe:
- 70 dag truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
Sposób przygotowania:
Biszkopt pieczemy według przepisu podanego >>>TUTAJ<<<. Z wszystkich składników masy gotujemy budyń, studzimy, następnie ucieramy kostkę masła i łączymy z budyniem. Truskawki myjemy oraz oczyszczamy z szypułek i kroimy na pół. Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wody i zostawiamy do wystudzenia. Na biszkopt nakładamy masę budyniową, w którą następnie wbijamy truskawki i wkładamy do lodówki, aby masa zastygła. Gdy już galaretka będzie chłodna i gęsta, wylewamy ją na ciasto, po czym z powrotem dajemy je do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
Zamiast truskawek możecie użyć innych owoców i innej galaretki - liczy się inwencja twórcza :)
Zamiast truskawek możecie użyć innych owoców i innej galaretki - liczy się inwencja twórcza :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz