Przejdź do głównej zawartości

Biszkopt jasny



Składniki na dużą blachę:

  • 8 jajek 
  • 32 dag cukru 
  • 22 dag mąki 
  • 10 dag mąki ziemniaczanej 
  • 8 łyżek letniej wody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywno, dodając pod sam koniec cukier (ciągle miksujemy). Żółtka ubijamy z wodą i dodajemy do ubitych białek – miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia – mieszamy delikatnie łyżką aby nie zostały grudki. Całość wlewamy na brytfannę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 20 minut do zarumienienia się ciasta i tzw. „suchego patyczka”. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)