Z zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie :)
Idealnie komponują się z nuggetsami zrobionymi zarówno w wersji fit, jak i w wersji tradycyjnej, smażonej na oleju. Przepis na te pierwsze znajdziecie >>>TUTAJ<<<
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 25 g sera gran padano/parmezanu
- przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie ostygnięte przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt, mąkę, przyprawy i mieszamy. Z tak przygotowanych ziemniaków formujemy kuleczki o średnicy około 2,5-3 cm, które następnie obtaczamy w serze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na termoobiegu w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz