Przejdź do głównej zawartości

Panierowane pieczarki


Zarówno przekąska,  jak i alternatywa dla mięsa do dań obiadowych :)

Jeśli będziecie podawać je jako przekąskę warto przygotować jakieś dipy, np. tatziki, na który przepis znajdziecie >>>TUTAJ<<<

Składniki:

  • pieczarki (najlepiej większe)
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • przyprawy (sól, pieprz)
  • olej


Sposób przygotowania:

Pieczarki obieramy i do osobnej miseczki odkrawamy nóżki, które możemy poddusić i zamrozić, a później np. wrzucić do sosu. Kapelusze pieczarek przekrawamy na pół, tak aby powstały nam dwa krążki, przyprawiamy i panierujemy w kolejności: mąka - jajko - bułka tarta. Tak przygotowane pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor, po czym przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)