Przejdź do głównej zawartości

Malinowiec

Dla spragnionych odrobiny lata ;)


Biszkopt pieczemy według przepisu podanego >>>TUTAJ<<<

Składniki:
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • słoik dżemu malinowego
  • 0,5 l śmietanki kremówki 30%
  • 1 opakowanie masy śmietanowej malinowej (Dr.Oetker)
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 dag gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody (stosunek 2:1) i studzimy. Gdy ostygną dodajemy dżem i mieszamy do momentu aż połączy się z galaretką. Wstawiamy do lodówki aby galaretka trochę stężała. W tym czasie schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy opakowanie malinowej masy śmietanowej - cały czas miksujemy do momentu powstania jednolitego koloru.
Biszkopt kroimy na pół, do wody wsypujemy cukier i mieszamy do momentu jego całkowitego rozpuszczenia i ponczujemy biszkopt. Na dolny placek nakładamy stężałą galaretkę z dżemem, następnie na masę kładziemy drugi placek (lekko dociskamy) i nakładamy masę śmietanową (grubszą warstwę nakładamy na górę ciasta i cieńszą na boki). Na wierzch ciasta trzemy na tarce o małych oczkach gorzką czekoladę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)