Dla spragnionych odrobiny lata ;)
Składniki:
- 2 opakowania galaretki malinowej
- słoik dżemu malinowego
- 0,5 l śmietanki kremówki 30%
- 1 opakowanie masy śmietanowej malinowej (Dr.Oetker)
- 0,5 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2,5 dag gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody (stosunek 2:1) i studzimy. Gdy ostygną dodajemy dżem i mieszamy do momentu aż połączy się z galaretką. Wstawiamy do lodówki aby galaretka trochę stężała. W tym czasie schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy opakowanie malinowej masy śmietanowej - cały czas miksujemy do momentu powstania jednolitego koloru.
Biszkopt kroimy na pół, do wody wsypujemy cukier i mieszamy do momentu jego całkowitego rozpuszczenia i ponczujemy biszkopt. Na dolny placek nakładamy stężałą galaretkę z dżemem, następnie na masę kładziemy drugi placek (lekko dociskamy) i nakładamy masę śmietanową (grubszą warstwę nakładamy na górę ciasta i cieńszą na boki). Na wierzch ciasta trzemy na tarce o małych oczkach gorzką czekoladę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz