Najbardziej znany chleb poza granicami Indii :)
Tradycyjnie jest wypiekany w glinianych piecach zwanych tandoori, ale to nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w domowym zaciszu :)
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 4 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej, świeżej kolendry
- 2 łyżki klarownego miodu
- 3 łyżki roztopionego masła do glazurowania
Sposób przygotowania:
Mąkę oraz sól przesiewamy do dużej miski. W mniejszym naczyniu wyrabiamy drożdże z naturalnym jogurtem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do mąki dodajemy drożdże z roztopionym masłem, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną kolendrę i wyrabiamy miękkie ciasto, które następnie przekładamy na oprószoną mąką powierzchnię i ugniatamy 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski lekko posmarowanej oliwą, przykrywamy natłuszczona folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż wyrośnie i dwukrotnie zwiększy swoja objętość. Piekarnik wraz z blachami do pieczenia rozgrzewamy przynajmniej do temperatury 230 stopni Celsjusza. Ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką powierzchnię i ponownie ugniatamy. Następnie dzielimy je na trzy równe części i z każdej z nich formujemy kulę. Dwie z nich przykrywamy natłuszczoną folią spożywczą, a trzecią wałkujemy na kształt kropli - około 25 cm długości, 13 cm szerokości i 5-8 mm grubości. Tak przygotowane ciasto kładziemy na rozgrzanych blachach i wkładamy do piekarnika na około 3-4 minuty, aż wyrośnie. Na samym końcu glazurujemy roztopionym masłem i podajemy na ciepło.
Chlebki naan możecie doprawiać według własnych smaków albo drobno posiekaną cebulą, makiem, curry, chilli itd.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz