Bezkonkurencyjny! Nawet amator odniesie kulinarny sukces :)
Składniki (3-4 porcje):
- 300 g makaronu ze szpinakiem
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 100 g startego parmezanu
- 400 ml śmietanki 30%
- przyprawy (sól, pieprz)
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy na małe kwadraciki, po czym podsmażamy na patelni aby się zeszkliła. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wrzucamy pokrojonego na małe kawałeczki kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do czasu, aż mięso będzie lekko przyrumienione. Wkrótce potem wlewamy śmietankę, wsypujemy parmezan - całość mieszamy i zostawiamy na małym ogniu alby śmietanka się zredukowała (w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem według uznania). W międzyczasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron nakładamy na talerze i polewamy sosem, możemy też posypać parmezanem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz