Przejdź do głównej zawartości

Makaron szpinakowy z kurczakiem w sosie parmezanowym


Bezkonkurencyjny! Nawet amator odniesie kulinarny sukces :)

Składniki (3-4 porcje):

  • 300 g makaronu ze szpinakiem
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g startego parmezanu
  • 400 ml śmietanki 30%
  • przyprawy (sól, pieprz)

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy na małe kwadraciki, po czym podsmażamy na patelni aby się zeszkliła. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wrzucamy pokrojonego na małe kawałeczki kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do czasu, aż mięso będzie lekko przyrumienione. Wkrótce potem wlewamy śmietankę, wsypujemy parmezan - całość mieszamy i zostawiamy na małym ogniu alby śmietanka się zredukowała (w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem według uznania). W międzyczasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron nakładamy na talerze i polewamy sosem, możemy też posypać parmezanem.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)