Domowy z pyszną, chrupiącą skórką :)
Składniki:
- 5 dag świeżych drożdży
- 1/2 kg mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki pestek dyni, kminku i czarnuszki
Sposób przygotowania:
Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do momentu aż staną się płynne.
Mąkę + ziarna + sól dajemy do miski, do tego wlewamy płynne drożdże, dodajemy wodę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym odkładamy na 1 godzinę pod ściereczką w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja robię w średniej wielkości tortownicy), odkładamy ponownie na 15 minut w ciepłe miejsce (po wierzchu możemy również posypać ziarenkami), a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 1 godzinę.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz