Przejdź do głównej zawartości

Chleb z ziarenkami


Domowy z pyszną, chrupiącą skórką :)

Składniki:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki pestek dyni, kminku i czarnuszki


Sposób przygotowania:

Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do momentu aż staną się płynne.
Mąkę + ziarna + sól dajemy do miski, do tego wlewamy płynne drożdże, dodajemy wodę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym odkładamy na 1 godzinę pod ściereczką w ciepłe miejsce. 
Po upływie tego czasu całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja robię w średniej wielkości tortownicy), odkładamy ponownie na 15 minut w ciepłe miejsce (po wierzchu możemy również posypać ziarenkami), a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 1 godzinę.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)