Przejdź do głównej zawartości

Placuszki z kaszy jaglanej z warzywami


Błyskawiczne i lekkie, dla tych którzy dbają o linię i nie tylko... :)

Składniki (około 15 sztuk):

  • 2 woreczki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 4 pieczarki
  • 6 pomidorków suszonych w oliwie
  • 15 szt. oliwek zielonych
  • 1/2 papryki stożkowej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • szczypiorek
  • 3 papryczki jalapeno
  • jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, curry)
  • 2 łyżki oliwy do smażenia


Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu (wody nie musimy solić, doprawiamy wszystko na samym końcu) i zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie pokrojoną w kosteczkę cebulę szklimy na patelni, dodajemy starte pieczarki i dusimy. Następnie dodajemy pokrojone na drobno pomidorki suszone, oliwki, paprykę, szczypiorek i paprykę jalapeno oraz dosypujemy kukurydzę. Całość zostawiamy na małym ogniu na około 5 minut. Gdy kasza będzie już chłodna, mieszamy ją z podduszonymi warzywami, doprawiamy przyprawami, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników, po czym formujemy placuszki i smażymy na małej ilości oliwy. 

Placuszki bardzo dobrze smakują z sosem tatziki,  a także z chińskim sosem słodko-pikantnym, ale być może komuś z Was posmakują z jakimś innym :)

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)