Błyskawiczne i lekkie, dla tych którzy dbają o linię i nie tylko... :)
Składniki (około 15 sztuk):
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 4 pieczarki
- 6 pomidorków suszonych w oliwie
- 15 szt. oliwek zielonych
- 1/2 papryki stożkowej
- 1/2 puszki kukurydzy
- szczypiorek
- 3 papryczki jalapeno
- jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, curry)
- 2 łyżki oliwy do smażenia
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu (wody nie musimy solić, doprawiamy wszystko na samym końcu) i zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie pokrojoną w kosteczkę cebulę szklimy na patelni, dodajemy starte pieczarki i dusimy. Następnie dodajemy pokrojone na drobno pomidorki suszone, oliwki, paprykę, szczypiorek i paprykę jalapeno oraz dosypujemy kukurydzę. Całość zostawiamy na małym ogniu na około 5 minut. Gdy kasza będzie już chłodna, mieszamy ją z podduszonymi warzywami, doprawiamy przyprawami, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników, po czym formujemy placuszki i smażymy na małej ilości oliwy.
Placuszki bardzo dobrze smakują z sosem tatziki, a także z chińskim sosem słodko-pikantnym, ale być może komuś z Was posmakują z jakimś innym :)
Smacznego!
Placuszki bardzo dobrze smakują z sosem tatziki, a także z chińskim sosem słodko-pikantnym, ale być może komuś z Was posmakują z jakimś innym :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz