Tanie, szybkie i smaczne danie :)
Składniki (3 porcje):
- 30 dag makaronu
- 1 duża cebula
- 10 dag boczku wędzonego w cienkich plasterkach
- 10 suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 400 ml śmietanki 30%
- przyprawy (sól, pieprz)
Sposób przygotowania:
Plasterki boczku układamy na zimnej patelni, a następnie na małym ogniu robimy z nich chrupiący bekon i gotowy przekładamy na talerzyk, a na wytopionym tłuszczu szklimy obraną i pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, do której następnie dodajemy pokrojone na większe kawałki suszone pomidory i pokruszony na kawałki bekon. Całość podsmażamy około 5 minut, po czym wlewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do czasu aż zgęstnieje. W tym czasie, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy sos będzie już gotowy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy wedle upodobań. Na sam koniec wrzucamy odcedzony makaron, wszystko mieszamy i gotowe. Tak przygotowany makaron możemy posypać parmezanem.
Smacznego!
Plasterki boczku układamy na zimnej patelni, a następnie na małym ogniu robimy z nich chrupiący bekon i gotowy przekładamy na talerzyk, a na wytopionym tłuszczu szklimy obraną i pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, do której następnie dodajemy pokrojone na większe kawałki suszone pomidory i pokruszony na kawałki bekon. Całość podsmażamy około 5 minut, po czym wlewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do czasu aż zgęstnieje. W tym czasie, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy sos będzie już gotowy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy wedle upodobań. Na sam koniec wrzucamy odcedzony makaron, wszystko mieszamy i gotowe. Tak przygotowany makaron możemy posypać parmezanem.
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz