Prawdziwa włoska pizza - najlepszy przepis bez dwóch zdań :)
Wywodzi się z Włoch, ale rozpowszechniona i lubiana jest na całym świecie. Smakuje nie tylko na ciepło, ale też na zimno. Są różne rodzaje pizzy, jest mnóstwo składników jakie mogą się niej pojawić, ale najlepsze są te z ich małą ilością na cieście - jak te we Włoszech. Sekretnym składnikiem dobrej pizzy jest nie tylko ciasto czy sos pomidorowy, ale też dobrej jakości mozzarella - ja polecam tą firmy Galbani, ze względu na kremowy smak oraz ciągliwość po roztopieniu, co jest ważne podczas jedzenia pizzy :)
Składniki - ciasto (2 średnie pizze):
- 500 g mąki do pizzy (typ "00")
- 250 ml przegotowanej letniej wody
- 30 g świeżych drożdzy
- 1-2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki - sos:
- 1 opakowanie pomidorów z oliwą i czosnkiem/5-6 łyżek ketchupu (wersja na szybko)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 5 listków świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu (w przypadku wersji z ketchupem)
Składniki - pozostałe:
- ser mozzarella Galbani light
- salami
- rukola
- parmezan
Sposób przygotowania - ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę i sól. W osobnym naczyniu robimy zaczyn - wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier oraz odrobinę mąki - całość mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu, zaczyn dodajemy do mąki, mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ręką około 15 minut. Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje, formujemy kulki i odstawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, a następnie spłaszczamy i rozciągamy ciasto na pożądany przez nas kształt.
Sposób przygotowania - sos:
Pomidory wrzucamy na patelnię i zostawiamy na małym ogniu do czasu aż wyparuje z nich woda. Następnie je blendujemy, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię suszoną i świeżą, a także cukier - całość mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą dla wyrazistości smaku i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym zostawiając około 1,5 cm ranty, nakładamy mozzarellę, salami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250-270 stopni Celsjusza na 10 minut. Po wyciągnięciu posypujemy rukolą oraz parmezanem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz