Przejdź do głównej zawartości

Domowa pizza



Prawdziwa włoska pizza - najlepszy przepis bez dwóch zdań :)

Wywodzi się z Włoch, ale rozpowszechniona i lubiana jest na całym świecie. Smakuje nie tylko na ciepło, ale też na zimno. Są różne rodzaje pizzy, jest mnóstwo składników jakie mogą się niej pojawić, ale najlepsze są te z ich małą ilością na cieście - jak te we Włoszech.  Sekretnym składnikiem dobrej pizzy jest nie tylko ciasto czy sos pomidorowy, ale też dobrej jakości mozzarella - ja polecam tą firmy Galbani, ze względu na kremowy smak oraz ciągliwość po roztopieniu, co jest ważne podczas jedzenia pizzy :)


Składniki - ciasto (2 średnie pizze):

  • 500 g mąki do pizzy (typ "00")
  • 250 ml przegotowanej letniej wody
  • 30 g świeżych drożdzy
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki - sos:

  • 1 opakowanie pomidorów z oliwą i czosnkiem/5-6 łyżek ketchupu (wersja na szybko)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 5 listków świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu (w przypadku wersji z ketchupem)

Składniki - pozostałe:

  • ser mozzarella Galbani light
  • salami
  • rukola
  • parmezan

Sposób przygotowania - ciasto:


Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę i sól. W osobnym naczyniu robimy zaczyn - wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier oraz odrobinę mąki - całość mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu, zaczyn dodajemy do mąki, mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ręką około 15 minut. Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje, formujemy kulki i odstawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, a następnie spłaszczamy i rozciągamy ciasto na  pożądany przez nas kształt.

Sposób przygotowania - sos:


Pomidory wrzucamy na patelnię i zostawiamy na małym ogniu do czasu aż wyparuje z nich woda. Następnie je blendujemy, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię suszoną i świeżą, a także cukier - całość mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą dla wyrazistości smaku i odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym zostawiając około 1,5 cm ranty, nakładamy mozzarellę, salami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250-270 stopni Celsjusza na 10 minut. Po wyciągnięciu posypujemy rukolą oraz parmezanem.

Smacznego!

Włoska strona lata z Galbani

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)