Przejdź do głównej zawartości

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami


Najbardziej popularna włoska przystawka - prosta, szybka i pyszna :)

Zawsze gdy znajdę się we włoskiej restauracji zamawiam tę o to  przystawkę. Wydawać by się mogło, że to zwykła grzanka z pomidorami, jednak ile restauracji, ile kucharzy - tyle jej smaków. Jedni nacierają ja masłem i czosnkiem, inni oliwą, a jeszcze inni pieką bez dodatków. Ważna jest też jakość mozzarelli, którą używamy - najlepsza jest Mozzarella Galbani. Bruschettę jadłam w różnych miejscach i niektóre naprawdę wyróżniały się smakiem ponad przeciętną.  Poniżej publikuję swój przepis na te włoskie cudeńka :)

Składniki:

  • 1 bagietka
  • oliwa
  • mozzarella Galbani light
  • 4 pomidory
  • 1-2 ząbki czosnku (w zależności jak bardzo jest mocny)
  • 10 listków bazylii
  • przyprawy (suszone pomidory z czosnkiem)

Sposób przygotowania:

Bagietkę kroimy na kromeczki o szerokości około 1 cm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pryskamy delikatnie oliwą z oliwek, posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza  na około 10 minut (grzanki mają być chrupiące i przybrać złoty kolor). Po tym czasie na grzanki kładziemy plasterki mozzarelli - ja używam Galbani, ponieważ moim zdaniem jest najlepszej jakości i mogę ją także dostać w wersji light, nie tracąc tego delikatnego kremowego smaku, co jest równie ważne. Grzanki ponownie wkładamy do piekarnika na parę minut by ser się zapiekł. W tym czasie przygotowujemy pomidory - obieramy je ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne by został nam sam miąższ, kroimy na malutkie kwadraciki, dodajemy starty czosnek i posiekaną bazylię - całość mieszamy (można ewentualnie doprawić sobie solą i pieprzem według uznania). Tak przygotowane pomidorki nakładamy na grzanki i gotowe. Teraz zostaje tylko rozkoszować się ich chrupkością i smakiem!

Smacznego!

Włoska strona lata z Galbani

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)