Najbardziej popularna włoska przystawka - prosta, szybka i pyszna :)
Zawsze gdy znajdę się we włoskiej restauracji zamawiam tę o to przystawkę. Wydawać by się mogło, że to zwykła grzanka z pomidorami, jednak ile restauracji, ile kucharzy - tyle jej smaków. Jedni nacierają ja masłem i czosnkiem, inni oliwą, a jeszcze inni pieką bez dodatków. Ważna jest też jakość mozzarelli, którą używamy - najlepsza jest Mozzarella Galbani. Bruschettę jadłam w różnych miejscach i niektóre naprawdę wyróżniały się smakiem ponad przeciętną. Poniżej publikuję swój przepis na te włoskie cudeńka :)
Składniki:
- 1 bagietka
- oliwa
- mozzarella Galbani light
- 4 pomidory
- 1-2 ząbki czosnku (w zależności jak bardzo jest mocny)
- 10 listków bazylii
- przyprawy (suszone pomidory z czosnkiem)
Sposób przygotowania:
Bagietkę kroimy na kromeczki o szerokości około 1 cm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pryskamy delikatnie oliwą z oliwek, posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut (grzanki mają być chrupiące i przybrać złoty kolor). Po tym czasie na grzanki kładziemy plasterki mozzarelli - ja używam Galbani, ponieważ moim zdaniem jest najlepszej jakości i mogę ją także dostać w wersji light, nie tracąc tego delikatnego kremowego smaku, co jest równie ważne. Grzanki ponownie wkładamy do piekarnika na parę minut by ser się zapiekł. W tym czasie przygotowujemy pomidory - obieramy je ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne by został nam sam miąższ, kroimy na malutkie kwadraciki, dodajemy starty czosnek i posiekaną bazylię - całość mieszamy (można ewentualnie doprawić sobie solą i pieprzem według uznania). Tak przygotowane pomidorki nakładamy na grzanki i gotowe. Teraz zostaje tylko rozkoszować się ich chrupkością i smakiem!
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz