Przejdź do głównej zawartości

Francuskie spiralki z pieczarkami i serem


Hit każdego spotkania zarówno z rodziną jak i ze znajomymi :)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1-2 cebule
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 opakowanie serka topionego z pieczarkami
  • 25-30 dag sera żółtego
  • przyprawy (sól, pieprz)


Sposób przygotowania:

Pieczarki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni, po czym wrzucamy starte pieczarki i wszystko razem dusimy. Tak przygotowany farsz odkładamy do ostygnięcia. Gdy farsz będzie chłodny, mieszamy go z serkiem topionym i nakładamy na ciasto francuskie (rozprowadzamy na całym cieście). Następnie posypujemy serem żółtym i zwijamy - albo dłuższym bokiem albo krótszym, w zależności czy chcemy większe czy mniejsze spiralki. Tak zwinięte ciasto kroimy w plasterki o szerokości około 1,5 cm, układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy według wskazówek podanych na opakowaniu ciasta francuskiego.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Kruche ciasteczka z bezą i orzeszkiem

Proste i pyszne, idealne do kawy :)