Przejdź do głównej zawartości

Domowe bułki do hamburgerów


Koniec z burgerami z knajp! Od teraz, dzięki tym bułkom, najlepsze burgery jakie będziecie jeść to... te z Waszej kuchni :)

Składniki (4 duże bułki):

  • 500 g mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • ziarna sezamu/czarnuszka/kasza kukurydziana


Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wodę, drożdże, cukier, sól i roztopione, ostudzone masło - wszystkie składniki mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Gdyby ciasto było zbyt lepkie, dosypujemy mąki. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu całość dzielimy na 4 części, z którym formujemy kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem, czarnuszką lub kaszą kukurydzianą po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 minut (do momentu zarumienienia).

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)