Koniec z burgerami z knajp! Od teraz, dzięki tym bułkom, najlepsze burgery jakie będziecie jeść to... te z Waszej kuchni :)
Składniki (4 duże bułki):
- 500 g mąki
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- ziarna sezamu/czarnuszka/kasza kukurydziana
Sposób przygotowania:
Do
miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wodę, drożdże, cukier, sól i
roztopione, ostudzone masło - wszystkie składniki mieszamy do powstania
jednolitego ciasta. Gdyby ciasto było zbyt lepkie, dosypujemy mąki. Tak
przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45-60 minut
do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu całość dzielimy na 4 części, z
którym formujemy kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem,
czarnuszką lub kaszą kukurydzianą po czym wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 minut (do momentu
zarumienienia).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz