Sprawdzą się idealnie jako kolacja, a także jako przekąska na spotkaniach ze znajomymi :)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pierś z kurczaka
- 4 łyżki oliwy
- 1 papryka (czerwona, zielona lub żółta)
- 1 cebula
- 15 dag pieczarek
- 10 dag kukurydzy
- 1 ogórek kiszony
- 1 kulka mozzarelli
- 3 plasterki sera żółtego
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie)
- przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, curry)
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka kroimy na bardzo małe kawałeczki, przyprawiamy, dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania farszu warzywnego. Paprykę myjemy i oczyszczamy z ziarenek, po czym, razem z ogórkiem kroimy w drobną kostkę o wielkości około 0,5 cm. Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki na plasterki. Na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy dusimy cebulę, następnie dodajemy pieczarki i czekamy aż odparuje z nich cała woda. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki - paprykę, ogórka, kukurydzę i wszystko razem dusimy przez 10 minut co jakiś czas mieszając by się nie przypaliło. Na osobnej patelni smażymy wcześniej przygotowanego kurczaka, a następnie dodajemy go do farszu warzywnego i wszystko odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto francuskie kroimy tak, aby wyszło nam 6 dużych kwadratów. Mozzarellę kroimy na plasterki, które później nakładamy na kawałki ciasta francuskiego. Na mozzarellę nakładamy farsz i porządnie zlepiamy końce ciasta tworząc bułeczki, które następnie smarujemy rozstrzepanym jajkiem, na wierzch kładziemy pół plasterka sera żółtego i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz