Przejdź do głównej zawartości

Francuskie bułeczki z farszem

Sprawdzą się idealnie jako kolacja, a także jako przekąska na spotkaniach ze znajomymi :)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 papryka (czerwona, zielona lub żółta)
  • 1 cebula
  • 15 dag pieczarek
  • 10 dag kukurydzy
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 plasterki sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie)
  • przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, curry)

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka kroimy na bardzo małe kawałeczki, przyprawiamy, dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania farszu warzywnego. Paprykę myjemy i oczyszczamy z ziarenek, po czym, razem z ogórkiem kroimy w drobną kostkę o wielkości około 0,5 cm. Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki na plasterki. Na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy dusimy cebulę, następnie dodajemy pieczarki i czekamy aż odparuje z nich cała woda. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki - paprykę, ogórka, kukurydzę i wszystko razem dusimy przez 10 minut co jakiś czas mieszając by się nie przypaliło. Na osobnej patelni smażymy wcześniej przygotowanego kurczaka, a następnie dodajemy go do farszu warzywnego i wszystko odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto francuskie kroimy tak, aby wyszło nam 6 dużych kwadratów. Mozzarellę kroimy na plasterki, które później nakładamy na kawałki ciasta francuskiego. Na mozzarellę nakładamy farsz i porządnie zlepiamy końce ciasta tworząc bułeczki, które następnie smarujemy rozstrzepanym jajkiem, na wierzch kładziemy pół plasterka sera żółtego i posypujemy czarnuszką. 
Pieczemy przez około 25-30 minut  w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)