Szybka do przygotowania i naprawdę smaczna - potwierdzą to nawet Ci, którzy za szpinakiem nie przepadają :)
SZPINAK - zmora z dzieciństwa większości osób :) Jednak dobrze przyrządzona i doprawiona zupa krem z jego dodatkiem smakuje wyśmienicie :) Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu!
Składniki:
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 40 dag ziemniaków
- 600 ml bulionu drobiowego
- 15 dag szpinaku
- 3 łyżeczki śmietany
- sól, pieprz
- grzanki
Sposób przygotowania:
W garnku na maśle i oleju/oliwie szklimy obraną i pokrojoną w kosteczkę lub piórka cebulę, por pokrojony w plasterki (biała i jasnozielona część) oraz posiekane ząbki czosnku - co jakiś czas mieszamy, by się nie przypaliło. Aby szybciej zeszklić, możemy posypać odrobiną soli. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do garnka, mieszamy z zeszkloną cebulą oraz porem i po chwili zalewamy gorącym bulionem - zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na około 20 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Po tym czasie dodajemy szpinak (jeśli mamy mrożony, czekamy, aż się kosteczki rozpuszczą) i całość blendujemy na jednolitą konsystencję, a następnie dodajemy śmietanę. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany krem najlepiej smakuje z grzankami czosnkowymi.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz