Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem ze szpinakiem

Szybka do przygotowania i naprawdę smaczna - potwierdzą to nawet Ci, którzy za szpinakiem nie przepadają :)

SZPINAK - zmora z dzieciństwa większości osób :) Jednak dobrze przyrządzona i doprawiona zupa krem z jego dodatkiem smakuje wyśmienicie :) Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu!

Składniki:

  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule 
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag ziemniaków
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 15 dag szpinaku
  • 3 łyżeczki śmietany
  • sól, pieprz 
  • grzanki


Sposób przygotowania:

W garnku na maśle i oleju/oliwie szklimy obraną i pokrojoną w kosteczkę lub piórka cebulę, por pokrojony w plasterki (biała i jasnozielona część) oraz posiekane ząbki czosnku - co jakiś czas mieszamy, by się nie przypaliło. Aby szybciej zeszklić, możemy posypać odrobiną soli. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do garnka, mieszamy z zeszkloną cebulą oraz porem i po chwili zalewamy gorącym bulionem - zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na około 20 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Po tym czasie dodajemy szpinak (jeśli mamy mrożony, czekamy, aż się kosteczki rozpuszczą) i całość blendujemy na jednolitą konsystencję, a następnie dodajemy śmietanę. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany krem najlepiej smakuje z grzankami czosnkowymi. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)