Przejdź do głównej zawartości

Tort cappuccino

Mocno kawowy krem, przełamany kokosową nutą :)


Składniki - biszkopt ciemny (duża brytfanna):

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki kakao


Składniki - ciasto kokosowe:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 20 dag wiórek kokosowych


Składniki - masa:

  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 2 duże opakowania kawy cappuccino


Składniki - dekoracja:

  • 30 dag rurek
  • 1/2 opakowania czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 1 opakowanie draży kawowych/kokosowych


Sposób przygotowania - biszkopt ciemny:

Białka ubijamy na sztywno, dodając pod sam koniec cukier (ciągle miksujemy) Żółtka ubijamy i dodajemy do białek - miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie kakao - mieszamy delikatnie, aby nie zostały grudki oraz żeby masa uzyskała jednolity kolor. Całość wylewamy na brytfannę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30-40 minut, do tzw. "suchego patyczka".


Sposób przygotowania - ciasto kokosowe:

Białka ubijamy na sztywno, dodając pod sam koniec cukier (ciągle miksujemy). Do ubitych białek dodajemy proszek do pieczenia oraz wsypujemy wiórki kokosowe - mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Ciasto kokosowe powinno na wierzchu przybrać lekko złoty odcień.


Sposób przygotowania - masa:

Żółtka, cukier, mąkę, cukier waniliowy, budyń oraz mleko mieszamy i na małym ogniu gotujemy, nie zapominając by cały czas mieszać, do czasu, aż uzyskamy gęstą konsystencję - zostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy, po czym cały czas miksując dodajemy stopniowo budyń, a na samym końcu wsypujemy kawę cappuccino. Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki, by nam stężała. 

Ostudzony biszkopt przekrawamy tak, aby dolny krążek miał około 2-2,5 cm, a resztę kruszymy na małe kawałeczki. Placek ponczujemy (1/4 szklanki wody + 1-1,5 łyżeczki cukru + 1 łyżka alkoholu), nakładamy około 1/3 masy, na masę kładziemy placek kokosowy, następnie znowu masę, po czym pozostałą masą smarujemy boki tortu, do których następnie "przyklejamy" rurki (rurki możemy albo pokroić na pasującą nam wysokość, albo dać takie jakie kupimy). Gdy tort obłożymy rurkami, środek wykładamy pokruszonym biszkoptem, a następnie polewamy go czekoladą rozpuszczoną wraz z mlekiem w kąpieli wodnej, a na sam koniec układamy draże. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki, aby stężał.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Kruche ciasteczka z bezą i orzeszkiem

Proste i pyszne, idealne do kawy :)