Pyszne połączenie różnych warzyw na kruchym spodzie, otulone mozzarellą :)
Składniki - ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła/margaryny
- 4 łyżki wody
- 1 płaska łyżeczka soli
Składniki - farsz:
- 1/2 opakowania fasolki szparagowej
- 1 puszka kukurydzy
- 2 ogórki kiszone
- 2 papryki stożkowe lub zwykłe
- kilka sztuk zielonych oliwek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 1 cukinia
Składniki - zalewa:
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 5 łyżek wody
- 2 łyżki mąki
- przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)
Sposób przygotowania - ciasto:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto, aby stało się jednolite. Następnie formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepiamy ciastem formę do tart, którą wcześniej smarujemy masłem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
Sposób przygotowania - farsz:
Fasolkę szparagową lekko podgotowujemy, odcedzamy i dusimy na odrobinie masła i maggi. Następnie szklimy cebulę pokrojoną w piórka wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ogórki, paprykę i oliwki kroimy w kostkę, kukurydzę odcedzamy z zalewy, po czym wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Sposób przygotowania - zalewa:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy wodę i miksujemy, aby jajko się ubiło. Następnie dodajemy śmietanę i mąkę - nadal miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na sam koniec przyprawiamy i wlewamy do warzyw - mieszamy.
Tak przygotowany farsz wykładamy na tartę, posypujemy częścią mozzarelli, układamy plasterki cukinii oraz pomidora, ponownie posypujemy mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz