Przejdź do głównej zawartości

Smażone lody w panierce cini minis

Chrupiąca skorupka z pysznym, rozpływającym się w ustach środkiem i niespodzianką :)

Składniki (4 porcje):

  • 4 gałki dowolnych lodów
  • 1/3 opakowania płatków śniadaniowych cini minis
  • 2 jajka
  • 8 kostek czekolady (ja użyłam gorzkiej)
  • 50-80 ml mleka lub śmietanki do kawy
  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Gałkę lodów przekładamy do woreczka, wbijamy w nią 1 tafelek czekolady, po czym formujemy kulkę tak, aby czekolada znajdowała się w środku gałki loda i wsadzamy do zamrażalnika na 30 minut. W tym czasie na bardzo drobne kawałki kruszymy płatki oraz do jakiejś miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem. Gałki lodów wyciągamy z zamrażalnika i panierujemy (jajko - płatki - jajko - płatki, lepiej zapanierować podwójnie, aby lody podczas smażenia nie wypłynęły). Tak przygotowane lody wkładamy z powrotem do zamrażalnika i wyciągamy dopiero, gdy olej będzie wystarczająco rozgrzany - smażymy na dobrze rozgrzanym oleju! Smażenie trwa bardzo krótko, gdyż płatki bardzo szybko nabierają złoto-brązowego koloru. Na sam koniec czekoladę wraz z mlekiem/śmietanką wkładamy na 30 sekund do mikrofali, po czym energicznie mieszamy do uzyskania płynnej, lejącej się konsystencji (gdyby konsystencja była zbyt gęsta, musimy dolać więcej mleka/śmietanki), którą polewamy przygotowany przez nas deser.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)