Przejdź do głównej zawartości

Domowe burgery

Przygotowane od początku do końca w domowym zaciszu, a do tego pyszne i o wiele zdrowsze :)

Składniki na bułki (4 duże):

  • 500 g mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • ziarna sezamu/czarnuszka/kasza kukurydziana


Składniki pozostałe:

  • 40 dag wołowiny
  • kilka liści sałaty
  • 1 pomidor
  • 8 plasterków sera cheddar
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 cebula czerwona
  • sos mango chutney (opcjonalnie)
  • majonez (opcjonalnie)
  • ketchup 
  • sos barbecue
  • musztarda
  • odrobina oleju
  • przyprawy (sól, pieprz)


Sposób przygotowania - bułki:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wodę, drożdże, cukier, sól i roztopione, ostudzone masło - wszystkie składniki mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Gdyby ciasto było zbyt lepkie, dosypujemy mąki. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu całość dzielimy na 4 części, z którym formujemy kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem, czarnuszką lub kaszą kukurydzianą po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 minut (do momentu zarumienienia).


Sposób przygotowania - nadzienie:

Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę sosu barbecue oraz musztardy i mieszamy - zostawiamy do zamarynowania na czas przygotowania bułek. Tak zamarynowane mięso dzielimy na 4 części i formujemy płaskie okrągłe burgery o grubości około 1 cm. Smażymy na rozgrzanej, delikatnie posmarowanej olejem patelni.Pod sam koniec smażenia na każdy kawałek mięsa kładziemy po 2 plasterki sera i przykrywamy pokrywką, aby ser się roztopił.
Bułki przekrawamy na pół, dół smarujemy mango chutney, kładziemy sałatę, plasterki pomidora, mięso, plasterki ogórka oraz cebuli i przykrywamy drugą częścią bułki posmarowaną majonezem i ketchupem.

Zamiast mięsa wołowego możemy użyć piersi z kurczaka i obsmażyć ją w chrupkach kukurydzianych - kurczakburgery są równie smaczne! :) 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)