Przygotowane od początku do końca w domowym zaciszu, a do tego pyszne i o wiele zdrowsze :)
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wodę, drożdże, cukier, sól i roztopione, ostudzone masło - wszystkie składniki mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Gdyby ciasto było zbyt lepkie, dosypujemy mąki. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu całość dzielimy na 4 części, z którym formujemy kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem, czarnuszką lub kaszą kukurydzianą po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 minut (do momentu zarumienienia).
Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę sosu barbecue oraz musztardy i mieszamy - zostawiamy do zamarynowania na czas przygotowania bułek. Tak zamarynowane mięso dzielimy na 4 części i formujemy płaskie okrągłe burgery o grubości około 1 cm. Smażymy na rozgrzanej, delikatnie posmarowanej olejem patelni.Pod sam koniec smażenia na każdy kawałek mięsa kładziemy po 2 plasterki sera i przykrywamy pokrywką, aby ser się roztopił.
Bułki przekrawamy na pół, dół smarujemy mango chutney, kładziemy sałatę, plasterki pomidora, mięso, plasterki ogórka oraz cebuli i przykrywamy drugą częścią bułki posmarowaną majonezem i ketchupem.
Zamiast mięsa wołowego możemy użyć piersi z kurczaka i obsmażyć ją w chrupkach kukurydzianych - kurczakburgery są równie smaczne! :)
Smacznego!
Składniki na bułki (4 duże):
- 500 g mąki
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- ziarna sezamu/czarnuszka/kasza kukurydziana
Składniki pozostałe:
- 40 dag wołowiny
- kilka liści sałaty
- 1 pomidor
- 8 plasterków sera cheddar
- 1 ogórek kiszony
- 1 cebula czerwona
- sos mango chutney (opcjonalnie)
- majonez (opcjonalnie)
- ketchup
- sos barbecue
- musztarda
- odrobina oleju
- przyprawy (sól, pieprz)
Sposób przygotowania - bułki:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wodę, drożdże, cukier, sól i roztopione, ostudzone masło - wszystkie składniki mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Gdyby ciasto było zbyt lepkie, dosypujemy mąki. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu całość dzielimy na 4 części, z którym formujemy kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem, czarnuszką lub kaszą kukurydzianą po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 minut (do momentu zarumienienia).
Sposób przygotowania - nadzienie:
Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę sosu barbecue oraz musztardy i mieszamy - zostawiamy do zamarynowania na czas przygotowania bułek. Tak zamarynowane mięso dzielimy na 4 części i formujemy płaskie okrągłe burgery o grubości około 1 cm. Smażymy na rozgrzanej, delikatnie posmarowanej olejem patelni.Pod sam koniec smażenia na każdy kawałek mięsa kładziemy po 2 plasterki sera i przykrywamy pokrywką, aby ser się roztopił.Bułki przekrawamy na pół, dół smarujemy mango chutney, kładziemy sałatę, plasterki pomidora, mięso, plasterki ogórka oraz cebuli i przykrywamy drugą częścią bułki posmarowaną majonezem i ketchupem.
Zamiast mięsa wołowego możemy użyć piersi z kurczaka i obsmażyć ją w chrupkach kukurydzianych - kurczakburgery są równie smaczne! :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz