Przejdź do głównej zawartości

Deser lodowy z owocami duszonymi w whisky


Doskonałe połączenie na letnie, popołudniowe orzeźwienie :)

Składniki (2-3 porcje):

  • 2 brzoskwinie
  • 1 kiwi
  • 3 kieliszki whisky
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki wody
  • 3 gałki lodów (lub więcej)
  • kilka płatków migdałów
  • starta czekolada
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie myjemy, kiwi obieramy i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy na patelnie. Dodajemy 2 kieliszki whisky, cukier, cukier waniliowy, wodę i co jakiś czas mieszając, gotujemy na małym ogniu do momentu aż cała woda wyparuje. Tak przygotowane owoce przekładamy do pucharków, czekamy chwilę aż ostygną, polewamy 1 łyżeczką whisky, nakładamy 1 gałkę loda (lub więcej), posypujemy migdałami, czekoladą i dekorujemy miętą.

Taki deser możemy przygotować również w wersji bezalkoholowej, aby dzieci mogły zjeść z nami. Wystarczy, że zamiast whisky dodamy do duszenia trochę więcej wody.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)