Doskonałe połączenie na letnie, popołudniowe orzeźwienie :)
Składniki (2-3 porcje):
- 2 brzoskwinie
- 1 kiwi
- 3 kieliszki whisky
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki wody
- 3 gałki lodów (lub więcej)
- kilka płatków migdałów
- starta czekolada
- mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie myjemy, kiwi obieramy i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy na patelnie. Dodajemy 2 kieliszki whisky, cukier, cukier waniliowy, wodę i co jakiś czas mieszając, gotujemy na małym ogniu do momentu aż cała woda wyparuje. Tak przygotowane owoce przekładamy do pucharków, czekamy chwilę aż ostygną, polewamy 1 łyżeczką whisky, nakładamy 1 gałkę loda (lub więcej), posypujemy migdałami, czekoladą i dekorujemy miętą.
Taki deser możemy przygotować również w wersji bezalkoholowej, aby dzieci mogły zjeść z nami. Wystarczy, że zamiast whisky dodamy do duszenia trochę więcej wody.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz