Idealne na każdą okazję, o każdej porze roku - baaaaardzo kokosowe :)
Kochani, ostatnio odchodziłam z pracy i upiekłam Raffaello "na pożegnanie" - zrobiło furorę do tego stopnia, że niektórzy pochłaniali po 4 kawałki :) Dlatego też śmiem sądzić, że było rewelacyjne, więc żal byłoby nie podzielić się z Wami przepisem :)
Składniki - biszkopt (duża blacha):
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 13 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
Składniki - masa:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 opakowania śnieżki
- 25 dag wiórek kokosowych
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego (opcjonalnie)
- 10 dag biszkoptów
- 10 dag migdałów mielonych
- kilka migdałów w płatkach
Składniki - poncz:
- 20 ml czystej wódki
- 40 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania - biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy ubite wraz z octem żółtka i wszystko razem miksujemy. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy przez sito do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką, aby nie zostały grudki mąki. Tak przygotowaną masę wylewamy na brytfannę uprzednio wyłożona papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt ma przybrać złoty kolor.
Sposób przygotowania - masa:
Czekoladę z olejem kokosowym i dwoma łyżkami śmietanki kremówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawimy do ostudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy ze śnieżkami, po czym dodajemy rozpuszczoną czekoladę - miksujemy. Następnie dodajemy 20 dag wiórek kokosowych, starte na tarce o małych oczkach biszkopty, mielone migdały i wszytko mieszamy do połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę.
Wierzch biszkopta ścinamy, aby masa lepiej "chwyciła". Placek dokładnie ponczujemy, aby nie był suchy i nakładamy masę kokosową - zarówno na wierzch, jak i na boki ciasta. Tak przygotowane ciasto obsypujemy dookoła wiórkami kokosowymi i kroimy na kawałki. Na sam koniec w każdy kawałek wbijamy po 2 płatki migdałów i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz