Przejdź do głównej zawartości

Raffaello


Idealne na każdą okazję, o każdej porze roku - baaaaardzo kokosowe :)

Kochani, ostatnio odchodziłam z pracy i upiekłam Raffaello "na pożegnanie" - zrobiło furorę do tego stopnia, że niektórzy pochłaniali po 4 kawałki :) Dlatego też śmiem sądzić, że było rewelacyjne, więc żal byłoby nie podzielić się z Wami przepisem :) 


Składniki - biszkopt (duża blacha):

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 13 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli


Składniki - masa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania śnieżki
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego (opcjonalnie)
  • 10 dag biszkoptów
  • 10 dag migdałów mielonych
  • kilka migdałów w płatkach


Składniki - poncz:

  • 20 ml czystej wódki
  • 40 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego (opcjonalnie)


Sposób przygotowania - biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy ubite wraz z octem żółtka i wszystko razem miksujemy. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy przez sito do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką, aby nie zostały grudki mąki. Tak przygotowaną masę wylewamy na brytfannę uprzednio wyłożona papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt ma przybrać złoty kolor.


Sposób przygotowania - masa:

Czekoladę z olejem kokosowym i dwoma łyżkami śmietanki kremówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawimy do ostudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy ze śnieżkami, po czym dodajemy rozpuszczoną czekoladę - miksujemy. Następnie dodajemy 20 dag wiórek kokosowych, starte na tarce o małych oczkach biszkopty, mielone migdały i wszytko mieszamy do połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę.
Wierzch biszkopta ścinamy, aby masa lepiej "chwyciła". Placek dokładnie ponczujemy, aby nie był suchy i nakładamy masę kokosową - zarówno na wierzch, jak i na boki ciasta. Tak przygotowane ciasto obsypujemy dookoła wiórkami kokosowymi i kroimy na kawałki. Na sam koniec w każdy kawałek wbijamy po 2 płatki migdałów i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)