Tradycyjny przepis :)
Składniki:
- 3 l wody
- 20 dag makaronu (rurki, świderki, płatki, muszelki - według upodobań)
- 80 dag pieczarek
- kilka liści maggi (opcjonalnie)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- kawałek selera
- 1 kostka rosołowa
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki śmietany
- przyprawy (sól, pieprz, vegeta, 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy)
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy na małą kosteczkę i szklimy na maśle, po czym dodajemy do niej obrane i pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy pod przykryciem, a gdy puszczą wodę odkrywamy by odparowała i podsmażamy. Tak przygotowane pieczarki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy liście maggi, obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę oraz selera. Gdy wywar zacznie się gotować wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie wrzucamy makaron i przyprawy - gotujemy aż makaron zrobi się miękki. Na sam koniec zabielamy śmietaną.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz