Przejdź do głównej zawartości

Zupa pieczarkowa


Tradycyjny przepis :)

Składniki:

  • 3 l wody
  • 20 dag makaronu (rurki, świderki, płatki, muszelki - według upodobań)
  • 80 dag pieczarek
  • kilka liści maggi (opcjonalnie)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • kawałek selera
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • przyprawy (sól, pieprz, vegeta, 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy)

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, kroimy na małą kosteczkę i szklimy na maśle, po czym dodajemy do niej obrane i pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy pod przykryciem, a gdy puszczą wodę odkrywamy by odparowała i podsmażamy. Tak przygotowane pieczarki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy liście maggi, obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę oraz selera. Gdy wywar zacznie się gotować wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie wrzucamy makaron i przyprawy - gotujemy aż makaron zrobi się miękki. Na sam koniec zabielamy śmietaną.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)