Przejdź do głównej zawartości

Truskawkowe co nieco


Delikatny, słodki i rozpływający się w ustach deser bez pieczenia :)

Kochani wybaczcie, że znowu przepis z truskawkami, ale nie mogę się im oprzeć jak idę na zakupy :)

Składniki (4 porcje):

  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 30 dag truskawek (z czego 2 zostawiamy do dekoracji)
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 4 okrągłe biszkopty
  • bita śmietana w sprayu do dekoracji


Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody i dzielimy na dwie części. Schłodzoną śmietanę ubijamy, po czym łączymy z jedną częścią galaretki i dodajemy do niej kilka truskawek pokrojonych na małe kawałki. Na dno form wkładamy biszkopt (ja użyłam waniliowo-czekoladowych), dookoła układamy plasterki truskawki i zalewamy przygotowaną pianką do wysokości około 2 cm od góry - wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy stężeje, wypełniamy do samej góry truskawkami zblendowanymi z drugą częścią galaretki i ponownie wkładamy do lodówki, tym razem na około 3-4 godziny. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i truskawką. 

A tak wygląda od środka :)


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)