Delikatny, słodki i rozpływający się w ustach deser bez pieczenia :)
Kochani wybaczcie, że znowu przepis z truskawkami, ale nie mogę się im oprzeć jak idę na zakupy :)
Składniki (4 porcje):
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 30 dag truskawek (z czego 2 zostawiamy do dekoracji)
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 4 okrągłe biszkopty
- bita śmietana w sprayu do dekoracji
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody i dzielimy na dwie części. Schłodzoną śmietanę ubijamy, po czym łączymy z jedną częścią galaretki i dodajemy do niej kilka truskawek pokrojonych na małe kawałki. Na dno form wkładamy biszkopt (ja użyłam waniliowo-czekoladowych), dookoła układamy plasterki truskawki i zalewamy przygotowaną pianką do wysokości około 2 cm od góry - wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy stężeje, wypełniamy do samej góry truskawkami zblendowanymi z drugą częścią galaretki i ponownie wkładamy do lodówki, tym razem na około 3-4 godziny. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i truskawką.
A tak wygląda od środka :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz