Kruche ciasto, aksamitny krem i świeże owoce - czego chcieć więcej? :)
Doskonałe do kawy na niedzielne popołudnie :)
Co do owoców - możecie wybrać takie, które najbardziej lubicie, ja chciałam żeby było kolorowo :)
Składniki - kruche ciasto (10 sztuk):
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki - krem:
- 1 opakowanie kremu waniliowego
- 200 ml mleka
- 10 dag margaryny
- 1/3 słoika dżemu (obojętnie jaki smak)
Składniki - owoce:
- 30 dag truskawek
- 2 nektarynki
- 2 kiwi
- 2 banany
- 15 dag winogron
- 10 czereśni
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, margarynę, jajka i proszek do pieczenia zagniatamy ze sobą. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy foremki do tartaletek, które wcześniej natłuszczamy margaryną, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut (do uzyskania złotego koloru ciasta). Upieczone wyciągamy z foremek i zostawiamy do ostygnięcia.
Krem
rozrabiamy według przepisu na opakowaniu (u mnie było to mleko oraz
wcześniej utarte masło) i wstawiamy do lodówki na jakieś 15 minut by
trochę stwardniał.
Owoce myjemy, truskawki dodatkowo oczyszczamy z szypułek, a kiwi obieramy ze skóry i wszystkie kroimy na plasterki z wyjątkiem winogron, które przecinamy na pół oraz czereśni, które zostawiamy całe wraz z ogonkami.
Wystudzone tartaletki smarujemy odrobiną dżemu, na to nakładamy krem robiąc mały kopczyk, a następnie dookoła wbijamy kolejno plasterki truskawek, nektarynki, kiwi, banana, później kładziemy winogrona i na czubku czereśnię - wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.
Najlepsze są na drugi dzień, gdy ciasto nabierze trochę wilgoci.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz