Przejdź do głównej zawartości

Piankowy kopczyk z galaretką i musem


Mooooocno truskawkowy :)

Składniki (4 porcje):

  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 20 dag truskawek
  • bita śmietana w sprayu do dekoracji (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody, po czym połowę odlewamy, a pozostałą połowę rozcieńczamy dodatkowo 100 ml wody i zostawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy, w dalszej kolejności łączymy z galaretką rozrobioną z małą ilością wody. Gdy galaretka, którą wstawiliśmy do lodówki stężeje, drobimy ją na kawałki, wrzucamy do pianki, mieszamy i całość przekładamy do małych miseczek. Tak przygotowane kopczyki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy kopczyki będą się chłodzić, truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy a następnie blendujemy na gładką masę. Przed podaniem, kopczyki polewamy musem i dekorujemy bitą śmietaną.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)