Mooooocno truskawkowy :)
Składniki (4 porcje):
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 20 dag truskawek
- bita śmietana w sprayu do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody, po czym połowę odlewamy, a pozostałą połowę rozcieńczamy dodatkowo 100 ml wody i zostawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy, w dalszej kolejności łączymy z galaretką rozrobioną z małą ilością wody. Gdy galaretka, którą wstawiliśmy do lodówki stężeje, drobimy ją na kawałki, wrzucamy do pianki, mieszamy i całość przekładamy do małych miseczek. Tak przygotowane kopczyki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy kopczyki będą się chłodzić, truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy a następnie blendujemy na gładką masę. Przed podaniem, kopczyki polewamy musem i dekorujemy bitą śmietaną.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz