Przejdź do głównej zawartości

Pavlova


Pyszny, lekki torcik, na widok którego aż ślinka cieknie:)


Składniki:

  • 8 białek
  • 40 dag cukru
  • 30 dag truskawek 
  • 10 dag czereśni
  • 2 kiwi
  • 1 nektarynka
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 opakowania śmietanfix
  • 1 łyżka cukru pudru


Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod sam koniec dodajemy porcjami cukier i miksujemy jeszcze przez 5 minut (białek nie można przebić, więc nie mamy się czego obawiać). Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 25 cm i wykładamy białka. Boki lekko formujemy na fale, a w środku robimy lekki dołek, na późniejszą śmietanę i owoce - wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę na 120 stopni Celsjusza na kolejne 15 minut, po czym ustawiamy piekarnik na 100 stopni Celsjusza i zostawiamy bezę na 3 godziny (faza suszenia). Tak upieczona beza jest chrupiąca z zewnątrz i delikatna, piankowa w środku. Na ostudzoną bezę wykładamy ubitą śmietanę, do której pod koniec dodajemy cukier puder i śmietanfix. Na śmietanę wykładamy przekrojone na pół truskawki, pokrojone w plasterki kiwi oraz nektarynkę, a na sam wierzch układamy czereśnie. 
Co do owoców - możecie dać takie, jakie najbardziej lubicie :)

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)