Pyszny, lekki torcik, na widok którego aż ślinka cieknie:)
Składniki:
- 8 białek
- 40 dag cukru
- 30 dag truskawek
- 10 dag czereśni
- 2 kiwi
- 1 nektarynka
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 opakowania śmietanfix
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod sam koniec dodajemy porcjami cukier i miksujemy jeszcze przez 5 minut (białek nie można przebić, więc nie mamy się czego obawiać). Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 25 cm i wykładamy białka. Boki lekko formujemy na fale, a w środku robimy lekki dołek, na późniejszą śmietanę i owoce - wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę na 120 stopni Celsjusza na kolejne 15 minut, po czym ustawiamy piekarnik na 100 stopni Celsjusza i zostawiamy bezę na 3 godziny (faza suszenia). Tak upieczona beza jest chrupiąca z zewnątrz i delikatna, piankowa w środku. Na ostudzoną bezę wykładamy ubitą śmietanę, do której pod koniec dodajemy cukier puder i śmietanfix. Na śmietanę wykładamy przekrojone na pół truskawki, pokrojone w plasterki kiwi oraz nektarynkę, a na sam wierzch układamy czereśnie.
Co do owoców - możecie dać takie, jakie najbardziej lubicie :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz