Doskonały dodatek m. in. do kanapek, sałatek i dań z grilla :)
Tak długo wyczekiwane... Po zimie już mam dość tych kiszonych, teraz przyszła pora na ich wcześniejszą wersję :)
Składniki (3l słoik):
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 wiązka kopru
- 1 główka czosnku
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
Sposób przygotowania:
Wodę gotujemy, dodajemy sól i odstawiamy do ostudzenia. Ogórki płuczemy w wodzie, a następnie na dno słoika wkładamy 1/3 wiązki kopru, kilka ząbków czosnku i ogórki. W połowie słoika znowu dajemy koper i czosnek i tak samo na wierzch. Na sam koniec ogórki zalewamy letnią wodą. Po około 3-4 dniach powinny być gotowe (w zależności od temperatury czas może być dłuższy).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz