Przejdź do głównej zawartości

Ogórki małosolne


Doskonały dodatek m. in. do kanapek, sałatek i dań z grilla :)

Tak długo wyczekiwane...  Po zimie już mam dość tych kiszonych, teraz przyszła pora na ich wcześniejszą wersję :)


Składniki (3l słoik):

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 wiązka kopru 
  • 1 główka czosnku
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Wodę gotujemy, dodajemy sól i odstawiamy do ostudzenia. Ogórki płuczemy w wodzie, a następnie na dno słoika wkładamy 1/3 wiązki kopru, kilka ząbków czosnku i ogórki. W połowie słoika znowu dajemy koper i czosnek i tak samo na wierzch. Na sam koniec ogórki zalewamy letnią wodą. Po około 3-4 dniach powinny być gotowe (w zależności od temperatury czas może być dłuższy).

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)