Przejdź do głównej zawartości

Marchewkowe placuszki


Zdrowszy zamiennik placków ziemniaczanych :) 


Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 pęczka drobno posiekanego szczypiorku 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru pudru
  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Marchewkę trzemy na tarce według upodobań - jeżeli chcemy, aby placuszki były bardziej puszyste, wybieramy mniejsze oczka. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do marchewki razem z pozostałymi składnikami - mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której stopniowo dodajemy marchewkę. Powstałą masę smażymy na dobrze rozgrzanym (!) oleju, do momentu uzyskania złotego koloru.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)