Pyszny, szybki i prosty do przygotowania :)
Przepis nie należy do wyszukanych, lecz do szybkich i prostych, aby po pracy szybko zrobić obiad dla rodziny. Można podawać z różnego rodzaju makaronami, ale też z ryżem.
Prawdziwy sos curry też kiedyś zrobię, ale póki co szybsza jego wersja :)
Składniki (2 porcje):
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki curry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka okrawamy z tłuszczu, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miski i marynujemy (dodajemy olej, curry, ostrą paprykę, czosnek granulowany i kurkumę) i odstawiamy na godzinę.
Następnie czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i na odrobinie oliwy podsmażamy, po czym dodajemy zamarynowane mięso. Kurczaka smażymy na złoty kolor, dodajemy śmietanę kremówkę i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Na sam koniec doprawiamy wedle upodobań solą i pieprzem. Makaron lub ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i albo mieszamy wszystko razem albo nakładamy makaron na talerz i polewamy sosem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz