Przejdź do głównej zawartości

Kurczak w sosie curry


Pyszny, szybki i prosty do przygotowania :)

Przepis nie należy do wyszukanych, lecz do szybkich i prostych, aby po pracy szybko zrobić obiad dla rodziny. Można podawać z różnego rodzaju makaronami, ale też z ryżem.
Prawdziwy sos curry też kiedyś zrobię, ale póki co szybsza jego wersja :)

Składniki (2 porcje):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Kurczaka okrawamy z tłuszczu, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miski i marynujemy (dodajemy olej, curry, ostrą paprykę, czosnek granulowany i kurkumę) i odstawiamy na godzinę.
Następnie czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i na odrobinie oliwy podsmażamy, po czym dodajemy zamarynowane mięso. Kurczaka smażymy na złoty kolor, dodajemy śmietanę kremówkę i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Na sam koniec doprawiamy wedle upodobań solą i pieprzem. Makaron lub ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i albo mieszamy wszystko razem albo nakładamy makaron na talerz i polewamy sosem.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)