Coś na ząb dla dbających o linię :)
Zapomnijcie o batonikach musli leżących na sklepowych półkach, które nafaszerowane są chemią, a przede wszystkim zawierają mnóstwo cukru! Zamiast zapychać się pseudo zdrowymi słodkościami, zróbcie je sami, dzięki czemu będziecie wiedzieć co jest w środku :)
Poniżej przepis na zdrowe i pyszne batoniki, które przygotujecie w mgnieniu oka, a których smakiem będziecie mogli się delektować bez wyrzutów sumienia :)
Poniżej przepis na zdrowe i pyszne batoniki, które przygotujecie w mgnieniu oka, a których smakiem będziecie mogli się delektować bez wyrzutów sumienia :)
Składniki:
- 40 dag płatków owsianych
- 5 dag sezamu
- 5 dag siemienia lnianego
- 5 dag dyni
- 10 dag żurawiny
- 10 dag słonecznika
- 10 dag daktyli
- 15 dag orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 5 łyżek miodu
- 5 białek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy, po czym przekładamy do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociskamy do jej dna. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut, a następnie wyciągamy, zostawiamy aby ostygły i dopiero wtedy kroimy - mi wyszło 18 kawałków.
Tak przygotowane batony przechowujemy w plastikowym pudełku lub puszce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz