Przejdź do głównej zawartości

Faszerowane pieczarki z piekarnika


Świetne jako przystawka, dodatek do obiadu, obiad czy kolacja :)

Składniki:

  • 5 bardzo dużych pieczarek
  • 5 plasterków szynki
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 10 dag mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ketchupu
  • przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, vegeta, bazylia)


Sposób przygotowania:

Pieczarki obieramy i odkrawamy nóżki, które drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i szklimy na łyżce oliwy. Dodajemy pieczarki i podsmażamy razem z cebulą. Następnie dodajemy szynkę, ogórka i paprykę (oczyszczoną z nasion) pokrojone w małą kostkę oraz wrzucamy kukurydze - całość dusimy około 10 minut. W dalszej kolejności przyprawiamy farsz, dajemy 5 dag mozzarelli i ketchup - mieszamy do roztopienia się sera. Pieczarki smarujemy pozostałą oliwą, oprószamy solą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wypełniamy farszem i posypujemy mozzarellą. Tak przygotowane pieczarki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na termoobieg na 20 minut. 

Farsz możecie skomponować łącząc ulubione składniki :)

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)