Świetne jako przystawka, dodatek do obiadu, obiad czy kolacja :)
Składniki:
- 5 bardzo dużych pieczarek
- 5 plasterków szynki
- 2 łyżki kukurydzy
- 1 ogórek kiszony
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 10 dag mozzarelli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka ketchupu
- przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, vegeta, bazylia)
Sposób przygotowania:
Pieczarki obieramy i odkrawamy nóżki, które drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i szklimy na łyżce oliwy. Dodajemy pieczarki i podsmażamy razem z cebulą. Następnie dodajemy szynkę, ogórka i paprykę (oczyszczoną z nasion) pokrojone w małą kostkę oraz wrzucamy kukurydze - całość dusimy około 10 minut. W dalszej kolejności przyprawiamy farsz, dajemy 5 dag mozzarelli i ketchup - mieszamy do roztopienia się sera. Pieczarki smarujemy pozostałą oliwą, oprószamy solą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wypełniamy farszem i posypujemy mozzarellą. Tak przygotowane pieczarki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na termoobieg na 20 minut.
Farsz możecie skomponować łącząc ulubione składniki :)
Farsz możecie skomponować łącząc ulubione składniki :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz