Przejdź do głównej zawartości

Zupa szczawiowa


Sezonowa, zielona i lekko kwaskowa :)

Całkiem niedawno, będąc na zakupach w warzywniaku zauważyłam szczaw (no w końcu maj), a że pojawia się tylko raz w roku i to na chwilę, to grzech było nie kupić i nie zrobić pysznej, zielonej zupki :) Niektórzy jedzą ją z kaszą i jajkiem, niektórzy z ryżem, jednak u mnie na talerzu króluje z samą kaszą :)

Składniki:

  • 4 wiązki szczawiu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • łyżka masła
  • 1 kostka rosołowa
  • parę kropel soku z cytryny 
  • woreczek kaszy 
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • przyprawy (sól, pieprz, vegeta)

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieramy, kroimy, wrzucamy do garnka, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. W międzyczasie liście szczawiu oddzielamy od łodyg, myjemy i siekamy. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy do niego szczaw i dusimy około 5 minut (ze szczawiu ma zrobić się papka). Następnie podduszony szczaw przecieramy przez sito do wywaru z warzyw, chwilę gotujemy, po czym dodajemy przyprawy i sok z cytryny. Później wrzucamy kasze i gotujemy do miękkości. Na sam koniec zabielamy śmietaną.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)