Przejdź do głównej zawartości

Zupa pomidorowo-paprykowa

Łatwa w przygotowaniu, pyszna, sycąca i rozgrzewająca :)


Składniki:

  • 3 l wody
  • 2 średnie cebule
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • łyżka masła
  • 1 kostka rosołowa
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • woreczek kaszy
  • przyprawy (vegeta, sól, pieprz, chilli,  maggi)
  • natka pietruszki (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z masłem żeby się zeszkliła. Następnie do cebuli wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażamy około 1 minuty i zalewamy wodą. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i seler, a po zagotowaniu się wody wrzucamy kostkę rosołową, zmniejszamy ogień (aby zupa nie "kłębowała") i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i wrzucamy kaszę, którą wcześniej przelewamy zimną wodą. Przyprawiamy według uznania i zostawiamy na gazie do czasu aż kasza się ugotuje. Po podaniu na talerz posypujemy natką pietruszki. 



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)