Łatwa w przygotowaniu, pyszna, sycąca i rozgrzewająca :)
Składniki:
- 3 l wody
- 2 średnie cebule
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- łyżka masła
- 1 kostka rosołowa
- słoiczek przecieru pomidorowego
- woreczek kaszy
- przyprawy (vegeta, sól, pieprz, chilli, maggi)
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z masłem żeby się zeszkliła. Następnie do cebuli wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażamy około 1 minuty i zalewamy wodą. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i seler, a po zagotowaniu się wody wrzucamy kostkę rosołową, zmniejszamy ogień (aby zupa nie "kłębowała") i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i wrzucamy kaszę, którą wcześniej przelewamy zimną wodą. Przyprawiamy według uznania i zostawiamy na gazie do czasu aż kasza się ugotuje. Po podaniu na talerz posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz