Prosty przepis, dzięki któremu zupa wyjdzie wyśmienita :)
- 3,5 l wody
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 70 dag ogórków kiszonych
- woda spod ogórków (opcjonalnie)
- kostka rosołowa
- 3 łyżki ryżu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- koperek (ilość według uznania)
- kromka chleba
- sól, pieprz, maggi
Sposób przygotowania:
Mięso płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
Początkowo gotujemy na dużym ogniu do momentu zagotowania się wody. W
międzyczasie obieramy warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce o
grubych oczkach a cebulę kroimy na ćwiartki. Warzywa wrzucamy na gotującą się
wodę i dodajemy kostkę rosołową. Po
około 15 minutach dodajemy ogórki również starte na tarce o grubych oczkach, a
po chwili wrzucamy ryż przepłukany wcześniej zimną wodą i zmniejszamy ogień na tyle aby zupa nadal się gotowała. Gdyby zupa była mało kwaśna dolewamy wodę spod ogórków. Gdy ryż zrobi się
miękki do miseczki wlewamy około 2 chochle zupy, dodajemy śmietanę i
energicznie mieszamy trzepaczką żeby śmietana się nie ścięła. Do garnka z zupą
wlewamy szklankę zimnej wody, a następnie wlewamy zahartowaną śmietanę z zupą
i mieszamy. Na sam koniec dodajemy
koperek i przyprawiamy. Całość gotujemy jeszcze 5 minut. Chleb kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą
patelnie i podpiekamy do momentu uzyskania złotego koloru i chrupkości. Zupę po
nałożeniu na talerz posypujemy grzankami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz