Przejdź do głównej zawartości

Zupa ogórkowa z ryżem i grzankami

Prosty przepis, dzięki któremu zupa wyjdzie wyśmienita :)



Składniki:

  • 3,5 l wody
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 70 dag ogórków kiszonych  
  • woda spod ogórków (opcjonalnie)
  • kostka rosołowa
  • 3 łyżki ryżu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • koperek (ilość według uznania)
  • kromka chleba
  • sól, pieprz, maggi


Sposób przygotowania:

Mięso płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Początkowo gotujemy na dużym ogniu do momentu zagotowania się wody. W międzyczasie obieramy warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce o grubych oczkach a cebulę kroimy na ćwiartki. Warzywa wrzucamy na gotującą się wodę i dodajemy kostkę rosołową.  Po około 15 minutach dodajemy ogórki również starte na tarce o grubych oczkach, a po chwili wrzucamy ryż przepłukany wcześniej zimną wodą i zmniejszamy ogień na tyle aby zupa nadal się gotowała. Gdyby zupa była mało kwaśna dolewamy wodę spod ogórków. Gdy ryż zrobi się miękki do miseczki wlewamy około 2 chochle zupy, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy trzepaczką żeby śmietana się nie ścięła. Do garnka z zupą wlewamy szklankę zimnej wody, a następnie wlewamy zahartowaną śmietanę z zupą i mieszamy. Na sam koniec dodajemy koperek i przyprawiamy. Całość gotujemy jeszcze 5 minut.  Chleb kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnie i podpiekamy do momentu uzyskania złotego koloru i chrupkości. Zupę po nałożeniu na talerz posypujemy grzankami.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)