Przejdź do głównej zawartości

Waniliowe babeczki z płatkami czekolady


Pyszne, puszyste i przygotowane błyskawicznie :)



Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie płatków czekolady (np. Delecta)


Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Do drugiej miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, olej i mieszamy do połączenia się składników - najlepiej trzepaczką. Wymieszane mokre składniki wlewamy do suchych, wsypujemy płatki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na blasze do pieczenia rozkładamy sobie papilotki i uzupełniamy je ciastem do około 3/4 wysokości. Po napełnieniu wkładamy od razu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 15-20 minut do momentu uzyskania złotego koloru i tzw. suchego patyczka.
Babeczki możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)