Kruche, kwaskowe, lekko wilgotne - takie tutti frutti, które polecam wszystkim miłośnikom bakalii :)
Smacznego!
Składniki (duża blacha):
- 60 dag mąki
- 7,5 dag cukru pudru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1½ margaryny
- 6 jajek
- 3 dag kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 30 dag cukru (½ porcji do białek)
- słoik powidła lub kwaśny dżem (najlepiej porzeczkowego)
- bakalie (orzechy, migdały, skórka z pomarańczy, żurawina, rodzynki)
- rum
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sito, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę (wcześniej wyciągamy z lodówki żeby nie była twarda) oraz wbijamy 6 żółtek i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, a do jednej dodajemy kakao. Czarną i jedną białą część wkładamy do lodówki. Pozostałą białą częścią wylepiamy blachę, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Dajemy powidło lub dżem i rozsmarowujemy po całym cieście. Bakalie drobno siekamy (rodzynki wcześniej moczymy w rumie), a następnie posypujemy nimi ciasto, po czym pokrywamy je ciastem z kakao, które ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ubijamy białka z cukrem i nakładamy na ciemne ciasto, a na pianę z białek ścieramy ciasto jasne, tak jak ciasto z kakao. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz