Przejdź do głównej zawartości

Tutti frutti

Kruche, kwaskowe, lekko wilgotne  - takie tutti frutti, które polecam wszystkim miłośnikom bakalii :)



Składniki (duża blacha):

  • 60 dag mąki
  • 7,5 dag cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1½ margaryny
  • 6 jajek
  • 3 dag kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 30 dag cukru (½ porcji do białek)
  • słoik powidła lub kwaśny dżem (najlepiej porzeczkowego)
  • bakalie (orzechy, migdały, skórka z pomarańczy, żurawina, rodzynki)
  • rum


Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sito, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę (wcześniej wyciągamy z lodówki żeby nie była twarda) oraz wbijamy 6 żółtek i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, a do jednej dodajemy kakao. Czarną i jedną białą część wkładamy do lodówki. Pozostałą białą częścią wylepiamy blachę, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Dajemy powidło lub dżem i rozsmarowujemy po całym cieście. Bakalie drobno siekamy (rodzynki wcześniej moczymy w rumie), a następnie posypujemy nimi ciasto, po czym pokrywamy je ciastem z kakao, które ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ubijamy białka z cukrem i nakładamy na ciemne ciasto, a na pianę z białek ścieramy ciasto jasne, tak jak ciasto z kakao. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)