Łatwy w przygotowaniu, w sam raz dla amatorów kuchni chińskiej :)
Składniki:
- 1
podwójny filet z kurczaka
- 5
średnich cebuli
- 1
puszka kukurydzy
- 5
ogórków kiszonych
- ½
kg pieczarek
- 400 g ryżu
- 2
łyżki oleju
- 1
łyżeczka masła
- sos
słodko-kwaśny lub do potraw chińskich
- przyprawy (chili, curry, papryka ostra, przyprawa do kurczaka, vegeta)
Sposób przygotowania:
Filety
z kurczaka kroimy na małą kostkę, przyprawiamy (chili, curry,
papryka ostra, przyprawa do kurczaka, vegeta) i zostawiamy na pół
godziny. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w półplasterki i
dusimy na odrobinie masła i dwóch łyżkach oleju do momentu
zeszklenia. Aby cebula szybciej się zeszkliła możemy oprószyć ją
odrobiną soli. Następnie obieramy pieczarki i trzemy na tarce o
grubych oczkach. Dodajemy do zeszklonej cebuli, posypujemy vegetą i
dusimy. Gdy woda z pieczarek prawie cała odparuje, dodajemy kurczaka,
mieszamy i dalej dusimy. Po 15 minutach wrzucamy kukurydzę i
ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę. Całość dusimy jeszcze 10
minut. Ryż i sos gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany
ryż nakładamy do miseczki, porządnie dociskamy i dajemy na talerz
(robimy kopczyk), dookoła ryżu nakładamy mięso, a ryż polewamy sosem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz