Przejdź do głównej zawartości

Ryż z kurczakiem po chińsku trochę inaczej

Łatwy w przygotowaniu, w sam raz dla amatorów kuchni chińskiej :)




Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 5 średnich cebuli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 ogórków kiszonych
  • ½ kg pieczarek
  • 400 g ryżu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • sos słodko-kwaśny lub do potraw chińskich
  • przyprawy (chili, curry, papryka ostra, przyprawa do kurczaka, vegeta)

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka kroimy na małą kostkę, przyprawiamy (chili, curry, papryka ostra, przyprawa do kurczaka, vegeta) i zostawiamy na pół godziny. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w półplasterki i dusimy na odrobinie masła i dwóch łyżkach oleju do momentu zeszklenia. Aby cebula szybciej się zeszkliła możemy oprószyć ją odrobiną soli. Następnie obieramy pieczarki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do zeszklonej cebuli, posypujemy vegetą i dusimy. Gdy woda z pieczarek prawie cała odparuje, dodajemy kurczaka, mieszamy i dalej dusimy. Po 15 minutach wrzucamy kukurydzę i ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę. Całość dusimy jeszcze 10 minut. Ryż i sos gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż nakładamy do miseczki, porządnie dociskamy i dajemy na talerz (robimy kopczyk), dookoła ryżu nakładamy mięso, a ryż polewamy sosem.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)