Fantastyczna i kolorowa przekąska, której smak oczaruje Twoich znajomych :)
Doskonałe na wszelkiego rodzaju okazje, zarówno na wieczory ze znajomymi, jak i spotkania z rodziną. Możecie podawać je na zimno, jak i wcześniej zapieczone w piekarniku, wtedy tortilla będzie chrupiąca :)
Składniki:
- 5 placków tortilli
- 25 dag piersi z kurczaka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/4 papryki
- 2 ogórki kiszone
- kilka oliwek czarnych
- kilka oliwek zielonych
- sałata lodowa
- sos serowy (taki jak do nachos)
- ketchup
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy do kurczaka (sól, pieprz, chili, papryka słodka, czosnek granulowany, curry)
Sposób przygotowania:
Kurczaka obieramy z tłuszczu, kroimy na bardzo małą kosteczkę, a następnie przyprawiamy i odkładamy na około pół godziny. W tym czasie myjemy paprykę i razem z ogórkiem kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasterki, a kukurydzę odcedzamy z zalewy i wszystko wrzucamy do jednej miski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy, po czym wrzucamy go do pokrojonych warzyw i mieszamy, doprawiając jeszcze lekko solą i pieprzem. Placki tortilli smarujemy sosem serowym, kładziemy sałatę, później wymieszanego kurczaka z warzywami, polewamy odrobiną ketchupu i zwijamy w mocny rulonik (tak jak naleśnika). Na sam koniec kroimy rulonik na kawałki i do każdego wbijamy wykałaczkę.
Dla tych, którzy chcą mieć wersję chrupiącą - przekładamy roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 5-10 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz