Przejdź do głównej zawartości

Roladki z tortilli z kurczakiem


Fantastyczna i kolorowa przekąska, której smak oczaruje Twoich znajomych :)

Doskonałe na wszelkiego rodzaju okazje, zarówno na wieczory ze znajomymi, jak i spotkania z rodziną. Możecie podawać je na zimno, jak i wcześniej zapieczone w piekarniku, wtedy tortilla będzie chrupiąca :)

Składniki:

  • 5 placków tortilli
  • 25 dag piersi z kurczaka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/4 papryki 
  • 2 ogórki kiszone
  • kilka oliwek czarnych
  • kilka oliwek zielonych
  • sałata lodowa
  • sos serowy (taki jak do nachos)
  • ketchup
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy do kurczaka (sól, pieprz, chili, papryka słodka, czosnek granulowany, curry)

Sposób przygotowania:

Kurczaka obieramy z tłuszczu, kroimy na bardzo małą kosteczkę, a następnie przyprawiamy i odkładamy na około pół godziny. W tym czasie myjemy paprykę i razem z ogórkiem kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasterki, a kukurydzę odcedzamy z zalewy i wszystko wrzucamy do jednej miski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy, po czym wrzucamy go do pokrojonych warzyw i mieszamy, doprawiając jeszcze lekko solą i pieprzem. Placki tortilli smarujemy sosem serowym, kładziemy sałatę, później wymieszanego kurczaka z warzywami, polewamy odrobiną ketchupu i zwijamy w mocny rulonik (tak jak naleśnika). Na sam koniec kroimy rulonik na kawałki i do każdego wbijamy wykałaczkę. 
Dla tych, którzy chcą mieć wersję chrupiącą - przekładamy roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 5-10 minut.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)