Przejdź do głównej zawartości

Pomidorowe pierogi z farszem ziemniaczanym

Trochę inne, lekko pikantne - po prostu idealne :)


Składniki na ciasto:

  • 350 dag mąki 
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml letniej wody
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • przyprawy (suszone pomidory z czosnkiem, bazylia)


Składniki na farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag boczku
  • 4 średnie cebule
  • masło
  • 10 suszonych pomidorów
  • przyprawy (przyprawa ognista, vegeta, bazylia)



Sposób przygotowania ciasta:

Mąkę wsypujemy na blat, formujemy kopczyk, wbijamy jajko i wlewamy olej. Do szklanki wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, sól, przyprawy i dokładnie mieszamy, po czym wlewamy do mąki. Składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta (gdyby ciasto się zbyt kleiło dosypujemy mąki), zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Ciasto powinno być trochę twarde. Po wyjęciu z lodówki, blat podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 3 mm. Następnie wycinamy kółka o średnicy 8 cm, na sam środek kładziemy farsz i zlepiamy brzegi ciasta dociskając palcami. Gotowe pierogi odkładamy na deskę podsypaną mąką.


Sposób przygotowania farszu:

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Cebule kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle na złoty kolor i przekładamy do miseczki. Boczek kroimy w małą kosteczkę około 0,5 cm i przypiekamy na skwarki na patelni. Pomidory również kroimy w kostkę i razem z cebulą dodajemy do boczku, doprawiamy. Następnie dodajemy ziemniaki i mieszamy. Dusimy przez 10 minut i zostawiamy do wystygnięcia, po czym nakładamy na krążki ciasta i lepimy pierogi. 

Sposób przygotowania pierogów:

Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę z dodatkiem oleju i od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody gotujemy około 15 minut, gdyż ciasto jest twardsze niż na zwykłe pierogi. Podajemy z cebulką zeszkloną na maśle z odrobiną vegety.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)