Trochę inne, lekko pikantne - po prostu idealne :)
Składniki na ciasto:
- 350 dag mąki
- 1 jajko
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 100 ml letniej wody
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- przyprawy (suszone pomidory z czosnkiem, bazylia)
Składniki na farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 40 dag boczku
- 4 średnie cebule
- masło
- 10 suszonych pomidorów
- przyprawy (przyprawa ognista, vegeta, bazylia)
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę wsypujemy na blat, formujemy kopczyk, wbijamy jajko i wlewamy olej. Do szklanki wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, sól, przyprawy i dokładnie mieszamy, po czym wlewamy do mąki. Składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta (gdyby ciasto się zbyt kleiło dosypujemy mąki), zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Ciasto powinno być trochę twarde. Po wyjęciu z lodówki, blat podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 3 mm. Następnie wycinamy kółka o średnicy 8 cm, na sam środek kładziemy farsz i zlepiamy brzegi ciasta dociskając palcami. Gotowe pierogi odkładamy na deskę podsypaną mąką.
Sposób przygotowania farszu:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Cebule kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle na złoty kolor i przekładamy do miseczki. Boczek kroimy w małą kosteczkę około 0,5 cm i przypiekamy na skwarki na patelni. Pomidory również kroimy w kostkę i razem z cebulą dodajemy do boczku, doprawiamy. Następnie dodajemy ziemniaki i mieszamy. Dusimy przez 10 minut i zostawiamy do wystygnięcia, po czym nakładamy na krążki ciasta i lepimy pierogi.
Sposób przygotowania pierogów:
Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę z dodatkiem oleju i od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody gotujemy około 15 minut, gdyż ciasto jest twardsze niż na zwykłe pierogi. Podajemy z cebulką zeszkloną na maśle z odrobiną vegety.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz